2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Grosjean kimászott a lángokból

Évtizedek óta nem látott a Formula–1 akkora tűzesetet, mint a most vasárnapi Bahreini Nagydíjon: Romain Grosjean kettőbe tört autóval szakította át a szalagkorlátot, majd nézők millióinak szeme láttára emelkedett ki a több méter magasra csapó lángok közül.

Az autósport biztonságosságán elkényelmesedő nézők szemét felnyitó baleset a verseny első körében történt: a mezőny hátsó részének sűrűjében haladó Grosjean helyezkedni próbálva jobbra rántotta a Haas kormányát, de rosszul mérte fel Danyiil Kvjat helyzetét, akinek Alpha Tauriját még nem hagyta teljesen maga mögött. A két autó összeütközött, Grosjean pedig egyenesen a pályát szegélyező szalagkorlátnak rohant. A balesetet azonnal óriási tűzgolyó követte, ami az F1-es autók rendkívül magas biztonsági szintje mellett már meglehetősen ritka következmény – vélhetően az üzemanyagtank sérülhetett meg.

A Haas a becsapódás következtében kettészakadt, a túlélőcella pedig a versenyzővel együtt áthasította a szalagkorlátot. A tüzet oltó pályabírók és a rajtnál a mezőnyt mindig követő orvosi autó dr. Ian Roberts főorvossal azonnal a helyszínen voltak, Grosjean viszont segítség nélkül kiszabadította magát az autó maradványaiból, és kiemelkedett a lángok közül. A tűzálló overall, valamint a pár évvel ezelőtt az autókra szerelt fejvédő, a halo sokat tett azért, hogy a francia bár bicegve, de saját lábán hagyja el a baleset helyszínét. A Haastól a szezon végeztével távozni kényszerülő versenyző az első hírek szerint csak enyhe égési sérüléseket szenvedett a kezén és a lábán, de a közeli katonai kórházba szállították vizsgálatra.

Közel másfél órán át szünetelt a versenyzés, amíg a sérült korlát helyreállítása zajlott. A Lewis Hamilton vezetésével zajló új rajt első körét újabb szokatlan történés zavarta meg, amikor a szintén Kvjattal ütköző Lance Stroll autója fejtetőre állt – de ennek veszélyessége már jóval csekélyebb volt.

Amikor végre versenytempóra kapcsolhatott a mezőny, Hamilton megindult újabb győzelme felé, míg a rajtoknál pozíciókat vesztő Valtteri Bottas esélyeit egy defekt miatti korai bokszkiállás tette tönkre. A Mercedes britjét a legközelebbi üldöző Max Verstappen sem tudta megizzasztani, a nap legkellemesebb eredményét pedig Sergio Pérez szolgáltathatta volna, aki a harmadik helyen haladva arra készült, hogy az egymást követő második versenyen is dobogóra álljon a Racing Pointtal. A hajrában azonban még jött a dráma: a mexikói autójában három körrel a leintés előtt tönkrement a hajtáslánc, így sűrű füstöt árasztva volt kénytelen félreállni, a futamot pedig a biztonsági autó mögött intették le. Hamilton egymást követő ötödik győzelmét aratta, Verstappen mellé pedig csapattársa, a Red Bullnál való maradásáért küzdő Alexander Albon fért még fel a dobogóra. A 4–5. hellyel sok pontot mentett a McLaren a konstruktőri tabella harmadik pozíciójáért a Racing Pointtal és a Renault-val folytatott harcban, az isztambuli remeklés után a realitásba visszaeső Ferrarinak azonban Charles Leclerc 10. helyével kellett beérnie.

A következő hétvégén ugyanezen a pályán, ám egy egészen más karakterű, gyorsabb vonalvezetésen jön a szezon utolsó előtti futama, a Szahíri Nagydíj – a következő napokban viszont még bizonyára rengeteget fogunk hallani a mostani balesetről és utóhatásairól. Sokat elmond a történtek súlyáról, hogy éles memóriával kell rendelkeznie annak, aki a Formula–1 legutóbbi, hasonlóan nagy tűzeseteit szeretné felidézni. 1994-ben Hockenheimben Jos Verstappen bokszkiállásakor csaptak fel hatalmas lángok a kifröccsent üzemanyag miatt, a baleset miatti legutóbbi nagy tűzesetként pedig Gerhard Berger 1989-es imolai bukása említhető.

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +1,2 másodperc hátrány, 3. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) +8,0, 4. Lando Norris (brit, McLaren) +11,3, 5. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +11,7 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 332, 2. Bottas 201, 3. Verstappen 189, 4. Ricciardo 102, 5. Pérez 100 stb. Csapatok: 1. Mercedes 533, 2. Red Bull 274, 3. McLaren 171, 4. Racing Point 154, 5. Renault 144 stb.