2024. április 20., szombat

„Szerbia a jó együttműködés híve”

Visszavonják a montenegrói szerb nagykövet kiutasítását, amelyet a kölcsönösség elve alapján foganatosítottak

Szerbia még ma este visszavonja a montenegrói szerb nagykövet kiutasítását – jelentette be Ana Brnabić miniszterelnök, miután Aleksandar Vučić államfővel és Nikola Selaković külügyminiszterrel megvitatták a Szerbia és Montenegró között kialakult diplomáciai feszültséget.

Az államfő kabinettjében megtartott tárgyalást követő sajtótájékoztatón Brnabić kiemelte: Szerbia a jószándékát kívánja kifejezni a kiutasítás visszavonásával, szorgalmazva a baráti kapcsolatokat és a jó együttműködést. Hangsúlyozta, hogy a mai döntésről egyeztettek a Montenegróban élő szerb közösség képviselőivel is.

Mint ismeretes, Montenegró szombaton kiutasította Vladimir Božović szerb nagykövetet. A podgoricai külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a szerb diplomata beavatkozott a montenegrói belügyekbe, megsértve ezzel a vonatkozó nemzetközi jogot. A kölcsönösség elve alapján Belgrád is persona non gratának minősítette Tarzan Milosevićet, Montenegró szerbiai nagykövetét.

Az eseményekre reagálva a mai nap folyamán Zdravko Krivokapić, kormányalakítással megbízott montenegrói politikus sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormány egy nappal korábban nem kívánatos személlyé nyilvánította és kiutasította az országból Szerbia nagykövetét. „Az ilyen lépések nincsenek összhangban az ország európai útjának, valamint a baráti országok térségbeli együttműködésének szellemével” – írta a montenegrói politikus a közösségi oldalán. Hozzátette azt is, hogy a távozó kormánynak ugyan már csak napjai vannak hátra, mégsem zárkózik el attól, hogy továbbra is a társadalom kettéosztásán és a különbségek elmélyítésén dolgozzon.

A montenegrói parlament szerdán szavaz az új kormányról, amelyet várhatóan Zdravko Krivokapić vezet majd a következő négy évben. Ígérete szerint az ország nem tér le euroatlanti útjáról, továbbra is a NATO tagja marad, és stratégiai célja a jövőben is az európai uniós csatlakozás lesz, az is biztos, hogy igyekszik majd javítani az utóbbi években igen fagyossá vált szerb és orosz kapcsolatokat.