2024. március 28., csütörtök

FRISSÍTETT – Új harckocsikat mutatnak be

Nišben, a Mija Stanimirović kaszárnyában mutatták be az orosz gyártmányú T-72 MS harci gépeket, amelyek a korábbi, T-72 harckocsik továbbfejlesztett változatai. 

A  jelenleg bemutatásra kerülő 11 tank az élvonalba tartozik és Szerbia ajándékba kapja őket Moszkvától. Az új harckocsik továbbfejlesztett védelmi mechanizmussal, páncélzattal és elődeikhez képest jobb navigációs rendszerrel rendelkeznek.

Az eseményen részt vett Aleksandar Vučić államfő, aki háláját fejezte ki mindenekelőtt  Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az értékes donációért.

Hangsúlyozta, jelentős harci felszereléssel lett gazdagabb az ország, mert ezek a gépek sokban hozzájárulnak a Szerbiai Katonaság operációs felkészültségéhez.

Vučić bejelentette annak lehetőségét, hogy a 2021-ben esedékes öt százalékos béremelés mellett (amelyet a közszférában dolgozók számára eszközöl a kormány), a katonaság számára rendkívüli fizetésemelés is legyen.

A tankok bemutatóját megtekintette Nebojša Stefanović védelmi miniszter, továbbá Alekszandr Bocan-Harcsenko szerbiai orosz nagykövet is.

Bocan-Harcsenko kijelentette, Oroszország a jövőben is készen áll arra, hogy a hadászat terén együttműködjön Szerbiával. Mint mondta, a területi épség és szuverenitás megőrzése tekintetében Moszkva támogatja Szerbiát, és elégedettségének adott hangot, hogy az együttműködésnek ilyen kézzelfogható bizonyítéka is van.