2024. április 24., szerda

Újabb intézkedések jöhetnek az ünnepek előtt

Egy nap alatt 65 halott és több mint 6000 fertőzött – Vajdaságban csaknem 25 000 betegről tudnak

Aleksandar Vučić államfő szombaton Nišben cáfolta, hogy az ország egészségügyi rendszere összeomlott volna, „mint ahogyan egyesek állítják”. Azt mondta, igaz ugyan, hogy Szerbia az utóbbi napokban a legtöbb új fertőzöttet jegyző országok közé tartozik, de ilyen tekintetben jobb helyzetben van, mint a régió többi állama, 15 nappal ezelőtt pedig még a legjobb volt Európában. Közölte, hogy a napokban Batajnicán, két hét múlva pedig Kruševacon is megnyitnak egy Covid-kórházat. Védőoltás pillanatnyilag még azért nincs, mert a származási országokban, Amerikában, Kínában, Oroszországban még nem regisztrálták a vakcinát. Az állam hatalmas összegeket fordít arra, hogy minél több személyt teszteljenek. Az elnök megjegyezte, nem tudja elítélni azt, hogy a fiatalok „fekete pénteken” megrohamozták az árengedményt hirdető boltokat, de bizonyos, hogy emiatt a következő napokban több lesz a fertőzött.
– Megtesszük, amit meg kell tennünk, ha súlyosabb intézkedéseket kell bevezetnünk, akkor bevezetjük – mondta az államfő.

Ana Brnabić kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy lesznek-e újabb intézkedések újév előtt, kijelentette: kétóránként áttekintik az adatokat, és naponta újabb intézkedéseket vesznek fontolóra. Figyelemmel kísérik a helyzetet mindazokban az országokban, ahonnan az ünnepekre nagyobb számú hazai polgár érkezése várható. Darija Kisić Tepavčević infektológus, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja elmondta: a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a betegségből.

Az országos válságstáb tagja, munkaügyi és szociális kérdésekkel megbízott miniszter riasztónak látja a szituációt. Megállapította, hogy most a legkönnyebb megfertőződni, mivel egyébként is a légúti fertőzések idénye van.
– Még egyetlen vakcinát sem regisztráltak ott, ahol előállították, az eljárások záró szakaszukban vannak. Annyi biztos, hogy nálunk akkor kezdődik meg az alkalmazásuk, ha bejegyzik őket, és ha bebizonyosodik, hogy e szerek biztonságosak és hatékonyak – mondta Darija Kisić Tepavčević. Aggodalmának adott hangot a „fekete pénteken” a bevásárlóközpontokba özönlött tömegek miatt, úgy fogalmazott, hogy elszomorította a tömegek látványa.

Branislav Tidorović epidemiológus, a válságtörzs tagja ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, miért kell nekünk elfogadnunk mindazt, ami a legrosszabb. Szerinte ami „fekete pénteken” történt, semmit sem lendít a gazdaságon, egészségügyi szempontból viszont felmérhetetlen károkat okozott, és olyan helyzetben vagyunk, amikor tisztázni kell, mi a legfontosabb számunkra. A nagyvárosokban katasztrofálisnak tartja a helyzetet, ez a hét szerinte nagyon súlyos lesz, de utána lassú csillapodás várható.

Szombaton az első vizsgálatra jelentkező újvidékiek 60 százaléka pozitív volt (Diósi Árpád felvétele)

Szombaton az első vizsgálatra jelentkező újvidékiek 60 százaléka pozitív volt (Diósi Árpád felvétele)

Berislav Vekić, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, hogy Belgrádban naponta több mint 6500 vizsgálatot végeznek el, az új fertőzöttek nyilvántartásba vétele után a kórházi ápolásra szorulókat oda viszik, ahol van hely. A fővároson kívül Vajdaság van nehéz helyzetben, valamint Kragujevac, Niš és Kraljevo.

Mirsad Đerlek, a szaktárca másik államtitkára bizonytalannak ítélte meg a helyzetet, de szerinte az egészségügyi rendszer szilárd, és továbbra is kész válaszolni a kihívásokra.

Vladislav Vukomanović, a belgrádi gyermekkórház kardiológusa vasárnap elmondta: intézményükben nem ápolnak súlyosabb állapotban levő koronavírusos gyermekeket, senki nincs intenzív osztályon, márciustól idáig azt tapasztalták, hogy súlyos tünetek nagyon kevés gyermeknél jelentkeznek. Eddig összesen 300, az utóbbi két hónapban 100 beteget vettek fel. A gyerekeknél általában orrfolyás, hőemelkedés, száraz köhögés utalhat a koronavírus jelenlétére, de a felnőttektől eltérően náluk gyakoribb a hasfájás, hasmenés és hányás.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet vasárnapi közleménye szerint tartományunkban továbbra is rendkívüli a járványügyi helyzet, egy nap alatt 1784 új esetet jegyeztek (szombaton ez a számadat 1796 volt), minden községben sok a beteg, az új fertőzöttek száma tekintetében továbbra is Újvidék, Pancsova, Mitrovica és Nagykikinda vezet, majd Nagybecskerek, Szabadka és Zombor következik. Különösen Pancsován, Nagybecskereken és Mitrovicán válságos a helyzet.

A délig összegezett adatok szerint Vajdaság területén a regisztrált, aktív esetek száma összesen 24.935, ebből Újvidéken 8642 (szombaton még 8230 volt), Pancsován több mint 2400, Nagybecskereken több mint 1500, Nagykikindán és Szabadkán több mint 1000. Tartományunk közegészségügyi intézetének megállapítása szerint az egészségügyi rendszer „rendkívül nehéz, csaknem válságos helyzetben van”.

– Újvidéken naponta már 300–500 új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba, az újtelepi fogadóközpontban éjjel-nappal fogadják a fertőzés gyanúja miatt érkezőket, naponta mintegy 1000 embert vizsgálnak meg – sorolta a Pink tévében Miloš Vučević polgármester. Újságírói kérdésre azt válaszolta: nem tervezik ismét Covid-kórházzá alakítani az Újvidéki Vásár csarnokait, de szükség esetén a katonaság segítségével ez 24 órán belül megtörténhet. Veselin Bojat, az Újvidéki Egészségház igazgatója közölte: szombaton az első vizsgálatra jelentkezők 60 százaléka pozitív volt.