2024. április 19., péntek

A szakemberek szerint újabb nehéz hét jön

Félő, hogy december közepéig nem sikerül ellaposítani a járványgörbét, az előttünk álló hét is nagyon negéz lesz – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak Branislav Tiodorović epidemiológus.

Úgy értékelte, Szerbiában rendkívüli, sőt a nagyvárosokban egyenesen katasztrofális a helyzet. A szakember véleménye szerint a jövő hét vége felé tapasztalható majd valamelyest a javulás.

Az egészségügyi rendszer leterheltségéről nyilatkozott a köztévének Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója. Elmondása szerint Belgrádban a Covid-egészségházakba vizsgálatra érkezők száma 60 százalékkal megnövekedett. Kiemelte, jelenleg a központ négy klinikája áll a Covid-19 páciensek rendelkezésére. Két nappal ezelőtt bővítették a kapacitásokat, 10 ágyat és lélegeztetőgépet szabadítottak fel az intenzív ellátásra szorulók számára, de ezeket két óra hossza alatt be is töltötték.

Lesújtóan nyilatkozott a sajtónak Predrag Kon, aki a fekete péntek (Black Friday) akció folytán kialakult tumultusra reagált.

–Nem értem hogyan lehet egyeseknek egy vásárlási akció fontosabb a saját egészségüknél – mondta Kon.

Nem csak a sajtót, a közösségi oldalakat is bejárták olyan felvételek, amelyeken jól látszik, mekkora tömegek alakultak ki az üzletekben és mennyien várakoztak a bevásárlóközpontok üzletei előtt. A legtöbben hordtak maszkot, de a távolságtartásra és a gyülekezési tilalomra vonatkozó intézkedéseket teljesen figyelmen kívül hagyták. A sajtó beszámolója szerint a kommunális rendőrség többször is beavatkozott.

– A fekete péntek miatti nyüzsgés biztosan nem marad következmények nélkül, azokat teszem felelőssé, akik mindezt megszervezték – jelentette ki Kon.