2024. március 29., péntek

„Vajdaságban is szükség lenne egy covid-kórházra”

Az államfő ma este a Kruševacon épülő központot látogatta meg

Az egyik legnehezebb hét áll előttünk, amióta elkezdődött a járvány – mondta Aleksandar Vučić vasárnap este. Az államfő a kruševaci covid-kórház munkálatait tekintette meg: a 490 férőhelyes épületet december közepén tervezik megnyitni. A kórházban 150 ágyat terveznek biztosítani az intenzív terápiás osztályon, és további 350 enyhébb tüneteket mutató beteget is képes lesz fogadni. Az építkezésen három váltásban dolgoznak a munkások, akik az államfő kérdésére megerősítették, hogy határidőre befejezik az épületet.

Vučić köszönetet mondott a munkások elkötelezettségéért, és reményét fejezte ki, hogy a batajnicai covid-kórházhoz hasonlóan a kruševaci épületben is számos önkéntes látja el majd a segítségre szoruló pácienseket. Kiemelte, hogy az új batajnicai kórház megkapta a szükséges egészségügyi eszközöket is, és legkésőbb péntekig fogadja az első fertőzötteket. Kruševacra 150, Belgrádba viszont 250 lélegeztetőgépet szerelnek fel – tette hozzá az államfő.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a két covid-kórház helyett nem három építéséről született döntés annak idején, amikor a járvány végében reménykedtünk. „Vajdaságban is nagy szükség lenne egy új covid-kórházra” – emelte ki Vučić. Hozzátette: ennek hiányában sok vajdasági pácienst a batajnicai kórházban kell majd elhelyezni.

Az államfő a válságstáb holnapi ülése kapcsán kiemelte, hogy az állami szervek elfogadják a járványügyi szakemberek ajánlásait. Megértésüket kérte viszont, hisz szavai szerint „az államnak ki kell fizetnie a kórházak építését, az egyre emelkedő nyugdíjakat, ezeket pedig csak működő gazdasággal tudja biztosítani”. Megerősítette, hogy a közös büdzsében egyelőre van elegendő eszköz a válságstáb ajánlásainak kivitelezésére.