2024. április 18., csütörtök

Karácsonyra várva

Vajdaság-szerte meggyújtották az első adventi gyertyát
Csantavéren a templom előtt áll a koszorú (Gergely Árpád felvétele)

Csantavéren a templom előtt áll a koszorú (Gergely Árpád felvétele)

Hit, remény, öröm és szeretet. Ezt jelképezik az adventi koszorúra helyezett gyertyák. Vasárnap az első gyertyát gyújtották meg a keresztény hívek szerte a világon. Csantavéren immár hagyománnyá vált a templom épülete előtti adventi ünneplés, pontosabban advent minden vasárnapján a 10 órai mise előtt összegyűlnek a hívek, és közösen gyújtják meg a gyertyákat. A falu adventi koszorúját négy éve helyezték el először, Gregus Katalin helyi közösségi titkár kezdeményezésére.

– Ünnepélyesebbé szerettük volna tenni az adventi készülődést, ezért már néhány éve egy nagy koszorút helyezünk ki a templomunk elé. Tavaly volt egy szomorú esetünk, ugyanis ellopták a gyertyákat. Ez egy kicsit elbizonytalanított bennünket és azon gondolkodtunk, hogy az idén nem folytatjuk a hagyományt, de a végén az atyával egyeztetve arra jutottunk, hogy mégis felállítjuk a koszorút. Ha a járvány miatti intézkedések szigorúbbak lesznek, és esetleg nem lehet bemenni a templomba, akkor az épület előtt lehetne misét tartani. Úgy látom, a lakosok örülnek ennek a kezdeményezésnek, az emberek a piacra menet megcsodálják a koszorút, és ez igazolja, hogy mégis érdemes felállítani – nyilatkozta lapunknak a csantavéri helyi közösség titkára.

Advent első vasárnapjára a nyugat-bácskai települések egyházközösségeiben is elkészültek a közös adventi koszorúk és felgyúlt az első, a hitet jelképező gyertya lángja.

Ma többek között a bezdáni, doroszlói, gombosi, kupuszinai, regőcei és a szilágyi egyházközségekben is meggyúltak az első adventi gyertyák.

A Szent András ünnepéhez (november 30-ához) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-éig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészület ideje. Ezzel a vasárnappal kezdődik meg a keresztény egyházi év is.

Nyitókép: Csantavéren a templom előtt áll a koszorú (Gergely Árpád felvétele)