2024. április 25., csütörtök

A koronavírus csak átmeneti nehézség

Erősítsük meg pszichológiai immunrendszerünket is

A koronavírus mindennapi életünkre is közvetlen hatással van, nem csupán a testi egészségünket veszélyeztetheti, a kialakult helyzet kedélyállapotunkra is rányomja bélyegét. Többségünk nyugtalankodik a járvány miatt. Az aggodalom pedig könnyen idézhet elő szorongást, hiszen önmagában már azt sem könnyű feldolgozni, hogy mindennapi életünk kizökkent a megszokott kerékvágásból. Forgács Mária pszichoterapeuta segítségével összegyűjtöttük, milyen pszichológiai kihívásokkal találkozhatunk a világjárvány esetén, és hogyan kezelhetjük ezeket.

Forgács Mária (Ádám Jennifer felvétele)

Forgács Mária (Ádám Jennifer felvétele)

A szakember szerint mostanra nagyon megnövekedett a pszichikai problémákkal küzdő emberek száma, és úgy tűnik, egy újfajta szorongást és pánikbetegségeket kiváltó járvánnyal nézünk szembe. Egy európai felmérés alapján az emberek körülbelül kétharmadának van valamilyen pszichikai tünete.

Ami pedig csak ront a helyzeten, hogy továbbra is érvényben vannak a korlátozások, és továbbra is mindenhol csak a vírusról hallunk.

– A legjellemzőbb érzelmi reakció a járványra a szorongás, álmatlanság, alvászavar, elalvási nehézségek, nagyon sokaknál energiahiány vagy gyengeség jelentkezik, ezenkívül rossz közérzet, lehangoltság, feszültségérzés, túlzott aggódás is megjelenhet, ami a pánikbetegség kezdete is lehet – emelte ki a pszichoterapeuta.

Ahhoz, hogy a járvány körül kialakuló mentális megterhelést is kezelni tudjuk, fontos a pszichológiai immunrendszerünk megerősítése.

– A legjobb amit tehetünk, hogy egészséges ételeket fogyasztunk, és amikor csak tudunk, megpróbálunk gyakorlatokat végezni, annak érdekében, hogy a stresszhormonokat fizikai aktivitással is felszabadítsuk. Emellett nagyon fontos a relaxáció is, bármilyen önnyugtató technikát, tevékenységet, aktivitást elsajátíthatunk és ezeket használhatjuk a mindennapokban. Az önnyugtatás tulajdonképpen egy megküzdési készség, amellyel a stresszhelyzetekben meg tudjuk nyugtatni magunkat. Az interneten számos szorongáskezelő módszert találunk, légzéstechnikákat, jógát, irányított meditációt, ezeket érdemes rendszeresen alkalmaznunk, hogy szinten tartsuk a stresszt. Ezek nagyon hasznosak tudnak lenni, és még otthonunkat sem kell elhagynunk – tanácsolta a szakember. Emellett nagyon fontos, hogy kerüljük a negativitást, hogy kedvesek legyünk magunkhoz, és minél kedvesebbek legyünk azokkal, akikkel együtt élünk, a családtagokkal és a rokonsággal.

– Kerülnünk kell a magas elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen kollektív trauma idején hogyan kellene helytállnunk. Sokan úgy gondolják, hogy a sok szabadidő alatt meg kellene tanulni valamilyen új dolgot, vagy új készséget kellene elsajátítani. Viszont amikor egy stresszhelyzet van előttünk, akkor a túlélésre kell összpontosítani. Nem biztos, hogy ez egy olyan szituáció, amikor bármi másra kellene használnunk az energiánkat – nyilatkozott Forgács Mária, szerinte fontos kiemelni, hogy ez nem a szociális elszigetelés ideje, hanem a fizikai elszigetelésé. Fontos emberi kapcsolatokat teremteni, akár az online világban is.

– A legtöbbünk életében még nem volt olyan helyzet, mint a mostani. Éppen ezért teljesen normális, ha megjelenik a bizonytalanság és az ismeretlentől való félelem. Kulcsfontosságú azonban, hogy bevalljuk magunknak nehézségeinket, és azt is, amikor magányosnak érezzük magunkat, mert ez segíthet feldolgozni a helyzetet. Alakítsuk ki rutinjainkat. Tervezzük meg a napirendünket. Elengedhetetlen a napi feladatok, célok kitűzése. Ne legyen az, hogy csak múlnak a napok és tulajdonképpen semmit nem teszünk. Akik kórházi karanténba kerültek, azok is igyekezzenek hasznos programokkal teli napirendet kialakítani maguknak, és mindenképpen tartsák a kapcsolatot szeretteikkel – javasolta a szakember.

Ezenkívül ne hanyagoljuk el azokat a tevékenységeket, amelyek a pozitív élmények megélését teszik lehetővé számunkra, csak igazítsuk a kialakult helyzethez, a személyes találkozó helyett hívjuk fel telefonon a szeretteinket, edzőterem helyett pedig menjünk ki a szabadba futni.

A COVID–19 nemcsak egy új betegség, hanem egy számunkra új típusú krízisállapot is. Ez az állapot pedig félelemhez, de akár súlyos szorongáshoz is vezethet. Bár néha úgy tűnik, soha nem lesz vége, a legfontosabb, hogy ne felejtsük el, mindez csak átmeneti. Még nem tudjuk mikor, de az életünk vissza fog térni a régi kerékvágásba. A szakember szerint ezt észben tartva sokkal könnyebb leküzdeni a feltörő negatív érzéseket.