2024. április 24., szerda
NYUGAT-BÁCSKA

Miért titkolják az adatokat?

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet rendkívülinek találta a járványügyi helyzetet az egész tartományban, és ez a helyzet véleményük szerint még rosszabbodni fog. A tartományi intézet tudatta, hogy a községekben egyre növekszik a fertőzöttek száma, ebben élen jár Újvidék, Pancsova, Szávaszentdemeter, Nagykikinda, Szabadka és Zombor.

Csak éppen azt nem tudni, községenként mennyi a fertőzöttek száma.

A tartományi intézet nem közölte, hogy Zomborban, vagy Nyugat-Bácskában mennyi a betegek száma. A Dr. Radivoj Simonović Közkórház november 14-e óta hallgat a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatosan, nem tudni, hány személyt teszteltek és mennyi közülük a fertőzött, hányan kerültek kórházba.

A zombori Közegészségügyi Intézet Nyugat-Bácska négy községéért felelős, de a pandémia kitörésétől máig a honlapján semmilyen vonatkozó adatot nem tett közzé. Pedig napi összegzést készít a betegek számáról mind a négy önkormányzatnak. A zombori városi hatóság viszont nem hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat, szemben a hódsági gyakorlattal, ahol a helyi sajtó a községi elöljáróságtól megkapja ezeket az adatokat.

Kollégáim megerősítették, hogy ha koronavírussal kapcsolatos kérdéseket szándékoznak feltenni, a felelős intézményekben zárt ajtókat találnak.

Nem fér kétség hozzá, hogy a fertőzöttek és gyógykezeltek száma ismert, de valakik döntése miatt nem hozhatók nyilvánosságra. Jó lenne tudni, mi okból van a hírzárlat. Egyesek talán úgy vélik, hogy ha valamiről nem beszélünk, akkor az a jelenség nem is létezik? Vagy annyira aggasztó a helyzet, hogy a felelősek nem mernek kiállni a nyilvánosság elé? Az ilyen magatartás általában visszaüt. A pandémia fölborította a világot, csak éppen Zomborban nem kell vele foglalkozni?