2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Aki teheti, ne vigye a gyermekét óvodába!

Minden oktatási intézmény működik Zentán

Juhász Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja péntek reggel újból felhívta a szülők figyelmét arra, hogy csak azok vigyék a gyermekeiket óvodába, akik nem tudják megoldani csemetéik felügyeletét más módon. Mint elmondta, a Hófehérke Óvoda dolgozói között is terjed a koronavírus-fertőzés, egyre több óvónő kényszerül karanténba, és egyre nehezebb megszervezniük a munkát.

A Bambi épület egy ideig zárva tart (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Bambi épület egy ideig zárva tart (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Péntek reggel a Bambi épület nem nyitott ki, ugyanis több dolgozójuk is megfertőződött, így az oda járó gyerekeket két másik épületben, a Szivárványban és a Bóbitában várták az óvónők. Erről a szülőket még előző este értesítették, és arra kérték őket, hogy csak az vigye gyermekét, akinek nagyon muszáj. Szeretném nyomatékosítani, hogy legyenek a szülők belátással, felelősségteljesen álljanak hozzá a helyzethez, és az elkövetkező hetekben lehetőleg tartsák otthon gyermekeiket, ezzel is akadályozva a vírus terjedését. Akinek persze nincs más lehetősége, az a továbbiakban is rábízhatja gyermekét az óvodára, de aki csak tudja, családon belül oldja meg. Erre kértük a szülőket már a hét elején is, és most ez ismét hangsúlyozni szeretném, hogy minél kevesebben legyenek az óvodában. Nem attól tartunk, hogy a gyerekek megbetegszenek, mert ők valószínűleg könnyebben átvészelik, inkább attól, hogy átadják a fertőzést a felnőtt-társadalomnak, az idősebb, veszélyeztetett generációnak. Legyünk türelemmel, mert mindannyian abban bízunk, hogy néhány héten belül javulni fog a helyzet, de addig is, tartsuk otthon a gyerekeket. Az óvoda egyébként nem fog becsukni, nem is szeretnénk gátolni a működését pont azért, hogy akiknek ez az egyetlen megoldásuk, legyen hová vinni a gyermeküket. Fontos tudni, hogy a hét végén minden épületet újból alaposan fertőtlenítenek, de ettől függetlenül a Bambi épületben hétfőn még nem indulhat meg a munka, mert ott több dolgozó is megfertőződött, és a helyettesítéseket nehéz megoldani – mondta Juhász Attila, majd hozzáfűzte, hogy akik nem viszik óvodába gyermekeiket, azoknak csak a fenntartási költségeket kell fizetniük.

– A községi válságtörzsnek az a hozzáállása, hogy a hiányzó napokon nem kell fizetni az ellátási költségeket, viszont a helyfenntartást igen, de ahogy változik a helyzet, úgy változhat ez is. Ha esetleg kritikusra fordul, és az óvoda munkájában komoly változások lesznek, ez is módosulni fog – magyarázta.

Elmondta továbbá, hogy az óvoda Bambi épületét leszámítva minden oktatási intézmény, vagyis minden általános és középiskola működik, és egyedül a tornyosi iskolában a fűtésrendszer meghibásodása miatt kellett a hét folyamán a távoktatásra áttérni.

– Tornyoson javítják a fűtésrendszert, hiszen az alsósoknak a köztársasági rendelet szerint be kell járniuk az iskolába, úgyhogy hétfőtől remélhetőleg ismét fogadni tudják őket. A fertőzésnek a Zenta községi iskolákban egyelőre nincs olyan jele, amely megkérdőjelezné a munkát, és ahol esetleg baj van, ott átszervezéssel, órahelyettesítéssel oldják meg. Tehát a helyzet rendkívüli, de messze vagyunk attól, hogy kritikus vagy tragikus lenne – mutatott rá Juhász Attila.