2024. április 18., csütörtök

Az EXIT marad Újvidéken

Miután a médiában az a hír kelt szárnyra, hogy a koronavírus-járvány miatt az EXIT zenei fesztivál több mint valószínű elköltözik Újvidékről, a városházán tanácskozást tartott Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és az EXIT vezetősége.

EXIT 2017 (Ótos András felvétele)

A találkozón az EXIT vezetői elmondták, hogy nagyon nehéz helyzetbe került az egész zeneipar, majd tájékoztatták a polgármestert arról, hogyan próbálnak megoldást találni erre a régió országai a pandémia idejében. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az EXIT zenei fesztivál továbbra is Újvidéken és Szerbiában folytatja tevékenységét.
– Az EXIT zenei fesztivál jelentősége felbecsülhetetlen, hozzájárul Újvidék arculatához, és azt üzenem a régióbeli kollégáimnak, hogy az EXIT mindig újvidéki lesz! Még egy ilyen nehéz évben is, amikor gyakorlatilag az összes koncertet és zenés rendezvényt lemondták a koronavírus miatt, a zenei fesztivál szervezői stratégiai partnerséget kötöttek a Nobel-díjas, ENSZ Világélelmezési Programjának a képviselőivel – mondta a polgármester. Hozzátette: Az EXIT Live Streamnek köszönhetően emberek millió láthatták a Péterváradi vár, Újvidék és Szerbia látványosságait.

Dušan Kovačević, az EXIT zenei fesztivál alapítója arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt a koncertek és az előadások eltűnőben vannak világszerte, majd arra kérte Újvidék polgármesterét, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy más országok és városok is hasonlóképpen támogassák a zenei fesztiválokat, mint a tartományi székváros. Újvidék a pandémia ellenére sem feledkezett meg az EXIT-ről, és továbbra is ugyanabban a mértékben támogatja azt, mint azelőtt.
– A mi kérelmünkre az EXIT zenei fesztivál támogatása a városi költségvetés kulturális és idegenforgalmi tételei között kapott helyet, hiszen mi ezen a téren járulunk hozzá leginkább a helyi fejlődéshez. Büszke vagyok arra, hogy a megszokott költségvetésünk racionális csökkentésével, és nehéz munkával sikerült megőrizni a munkahelyeket. Itt nem csak számokról és statisztikáról van szó, olyan emberek dolgoznak nálunk, akik szeretik városukat, szeretnének továbbra is itt dolgozni, és továbbra is sikeressé tenni az EXIT zenei fesztivált – mondta Kovačević.
Az EXIT zenei fesztivál, az alapítása óta több mint 200 millió eurót hozott a hazai idegenforgalmon keresztül a kasszába, és további 200 millióra számítunk az elkövetkező tíz éves periódusban.