2024. április 23., kedd

Nehéz helyzetben a szabadkai vendéglátóipar

Jelentősen csökkent az éttermek, kávézók és szállásadók forgalma

A koronavírus-járvány terjedése miatt meghozott szabályozások és óvintézkedések okán igencsak nehéz helyzetbe kerültek Szabadkán is a vendéglátóipari egységek. Nem hivatalos értesüléseink szerint néhány étterem és kávézó tulajdonosa alkalmazottaik száma csökkentése mellett döntött, egyes éttermek pedig meghatározatlan időre bezártak.

Azon éttermek egy része, amelyek eddig nem foglalkoztak házhoz szállítással, most bevezették ezt a szolgáltatást, mivel a kedden életbe lépő intézkedések szerint a vendéglátóipari létesítményeknek 18 és 5 óra között zárva kell tartaniuk. Így döntött Marinko Vučetić is, az Arte Del Gusto étterem tulajdonosa.

– A rövidített munkaidő és az emberekben eluralkodó félelem miatt várható volt, hogy kevesebb vendégünk lesz. Négy évvel ezelőtt nyitottunk meg, korábban nem foglalkoztunk házhoz szállítással, de a fennmaradás és az alkalmazottak megtartása érdekében be kellett ezt vezetnünk. Senkinek sem szeretnék felmondani, hisz látom az embereken a munkavágyat. A házhoz szállítást dicsérik a vendégeink, hisz jó minőségű ételt szolgálunk fel, alapanyagaink frissek. Lépésről lépésre tudatjuk a lakosokkal az új szolgáltatásunkat, első körben a kertvárosban és az újvárosban osztottuk szét az ajánlatainkról szóló szórólapjainkat, és a közösségi médiában is hirdetjük az éttermet. Úgy érzem, hogy a rossz helyzet ellenére is fenn tudunk maradni – nyilatkozta lapunknak az Arte Del Gusto tulajdonosa.

Vicai Olivér, a Dolce Vita caffe & wine kávézó tulajdonosa a Magyar Szónak elmondta, hogy már január óta nehézségekkel küzd a szabadkai vendéglátóipar.

Kevesebb a vendég a kávézóban (Fotó: Gergely Árpád)

Kevesebb a vendég a kávézóban (Fotó: Gergely Árpád)

– A januári és a februári hónapok általában gyengébbnek számítanak a forgalom tekintetében, márciusban és áprilisban nem működött a kávézó, majd folytattuk a munkát a nyári korlátozásoknak megfelelően, most pedig az őszi korlátozásokkal összhangban kell dolgoznunk, ami megfelezte a forgalmunkat. Amíg kilenc óráig lehetett nyitva a kávézó, elfogadható volt, de most az általában 17–18 óra körül érkező vendégkörünk nem jöhet el. Csak úgy tudnánk fenntartani magunkat, ha valamilyen segélyt kapnánk a kiesett forgalomra, hisz az alkalmazottakat is meg kell tartani. A három havi fizetés járulékaira vonatkozó segélyt januárban kell kifizetnünk, ezt a megfelezett forgalomban nehéz kitermelni. Több vendéglátóipari egység tulajdonosával beszéltem, és mind arra jutottunk, hogy nem látjuk a megoldást. Nagy segítség lenne, ha esetleg elengednék a januári kötelezettséget, vagy ha nem kellene a városi tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérbeadási díját kifizetni, esetleg, ha a minimálbért kifizetnék a munkásoknak. Zavarosak az egészségügyi előírások is, mert nem tudjuk, kire vonatkozik az ötfős korlátozás. Az illetékes felügyelőség hetente egyszer-kétszer ellenőrzi nálunk a higiéniai körülményeket, és eddig mindent rendben találtak, mert maszkokban szolgálunk ki, mindenhova kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, fertőtlenítjük és ionizáljuk a levegőt, külön tisztítószereket használunk az asztalok, a kilincsek, a pult fertőtlenítésére – mondta a Dolce Vita caffe & wine kávézó tulajdonosa. Vicai Olivér hozzátette, hogy a szabadkai lakosok nagyon becsületesek, a kezdettől kezdve betartják a szabályokat.

– Ahogy látom, más városokban nem tisztelik annyira az intézkedéseket, mint itt. Felmerül a kérdés, hogy szilvesztert lehet-e majd szervezni. Véleményem szerint az önkormányzat tudna nekünk segíteni a legjobban. Nem pénzbeli segítségre van szükségünk, hanem könnyítésekre – vallja a kávézó tulajdonosa.

Ladócki Csaba, a palicsi Villa Larus villa tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a szállásadó egységek is megsínylik ezt az időszakot.

– Az emberek meg vannak ijedve, nem jönnek. Ha azt mondaná valaki, hogy márciusban vége lesz a járványnak, akkor tudnánk mihez tartani magunkat. Hat alkalmazottam van és egyelőre mindenki dolgozik, de nem tudom, meddig lesz ez így, januárban pedig ki kell fizetnünk a márciusban elengedett háromhavi adót és járulékot. Kérdés, hogy az állam meddig bírja így ezt a helyzetet. Mindezek ellenére derűlátó és optimista vagyok – mondta a Villa Larus tulajdonosa.