2024. április 25., csütörtök

A top téma megihlette az alkotókat

Lezajlott a VMTDK művészeti szekciójának programja

Most is a művészeti szekcióban jelent meg leginkább az ez évi top téma, amely idén az Ég, amelyre több alkotó is reflektált valamilyen formában. Csányi Erzsébet, a VMTDK fő szervezője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy legalább a művészeti szekció programjának sikerült valamelyest élőben megvalósulnia. A szekció pénteken színházművészeti előadások kisfilmjeinek levetítésével kezdődött. Ez a forma új lehetőségeket adott a művészeknek, több szögből tudták megvilágítani a színpadi történéseket. Az első előadás a B612 címet viselte, amely név A kis hercegből sokak számára bizonyára ismerős. A kisfilmet az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóinak előadásában tekinthették meg az érdeklődők.  

Lázár Tibor a képzőművészeti szekcióról a kísérletező kedvre hívta fel a figyelmet (Fotó: Komáromi Dóra)

Lázár Tibor a képzőművészeti szekcióról a kísérletező kedvre hívta fel a figyelmet (Fotó: Komáromi Dóra)

A második kisfilmet a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék hallgatói készítették. A performance-uk az égisten, Uránosz nevét kapta. Az előadásban Tolnai Ottó munkásságát is megidézték.

Ezt követően megnyitották Gubik Korina Same different című önálló kiállítását. Mgr. Lázár Tibor képzőművész a megnyitón elmondta, hogy a VMTDK idei kiállításainak egyik különlegessége mindenképp az, hogy egy mentor is kiállít, Gubik Korina személyében. A képzőművészeti szekcióban ezúttal csak 5 alkotó vett részt: Varga Valentin, Ótos Annabella, Turkály Emma, Varga Emília és Szabados Zsófi. Mint Lázár Tibor kifejtette: a munkákat ezúttal is a kísérletezés jellemzi, és az alkotók több szempontból igyekeztek megközelíteni a top témát. Van, aki a levegő áramlását igyekezett illusztrálni munkáin, de többen közelítették meg a témát a végtelen űr szempontjából. Véleménye szerint az idei téma igazán hálás volt a képzőművészek számára. A megnyitón Lázár a kiállító művészekkel együtt elemezte végig a beérkezett, bemutatott alkotásokat.

Az eseményt a zeneművészeti szekció zárta, Kiss Tamás és Fábián Valentin fellépésével.

A VMTDK szombaton online formában folytatódik.