2024. április 25., csütörtök

Koronavírus: heteken belül meglehet az engedély a vakcinák gyártásához

Jelenleg három hatékonynak bizonyuló vakcina vár az engedélyeztetésre. az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékeli az oltóanyagokat, és csak akkor engedélyezi használatukat, ha biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A gyártók ígéretes hatékonyságú oltóanyagai már a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást.

Anglia:

Feloldják a jelenleg érvényben lévő szigorú korlátozásokat Angliában jövő szerdán. És csütörtöktől egy új készenléti rendszer lép életbe. Alacsony fokozat nincs. Az egyes szint közepes riasztási fokozatnak felel meg, a kettes szint magas, a hármas szint pedig nagyon magas járványkészültséget jelent. London, és Anglia legnagyobb része a kettes, vagyis magas készültségi szintbe kerül.

„ Pont azt szeretnénk elkerülni, hogy túlságosan megnyugodjunk. És elengedjük magunkat, mert sokkal, de sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az őszi intézkedések bevezetése előtt” - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök

Franciaország:

Franciaországban 30 %-kal csökkent heti átlagban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. December közepéig tart a szigorú karantén, amit akkor majd egy éjszakai kijárási tilalom vált fel, abban az esetben, ha napi 5 ezer alá megy a napi esetszám. A kormányfő ugyanakkor azt kéri mindenkitől, hogy visszafogottan tervezze az ünnepeket.

„ Ez nem jelenti azt, hogy úgy ünnepelhetjük a karácsonyt és a szilvesztert, mint a korábbi években. A tudományos szakirodalom, és a saját tapasztalataink is azt mutatták a nyáron, hogy a korlátozások enyhítése, a maszk mellőzése, és a nagy családi, baráti összejövetelek különösen kockázatosak lehetnek. Ezért elengedhetetlen, hogy korlátozzuk az asztal körül ülők számát az ünnepek alatt” - jelentette ki Jean Castex francia miniszterelnök

Horvátország:

Horvátország szombattól december 21-éig szigorításokat léptetett életbe. Bezárnak a kávézók, éttermek, sportközpontok, edzőtermek. A nyilvános összejöveteleken és temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt, és ezek 22 óráig tarthatnak. És ebben az időszakban tilos az esküvő is.