2024. március 29., péntek

Egy aktív, jótékonykodó és toleráns diákközösség

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola kapta meg a Đorđe Natošević-díjat

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola nemrég egy igen jelentős elismerésben részesült. Az idén ez az intézmény kapta meg a Đorđe Natošević-díjat. Az iskola az előző évi tevékenységéért érdemelte ki a tartományi oktatási titkárság elismerését. Az intézménybe jelenleg 458 tanuló jár. Magyar és szerb nyelven folyik az oktatás. Egy-egy évfolyamban általában két szerb és egy magyar tannyelvű osztály van. Branka Bešlić igazgatónő lapunknak nyilatkozva ismertette az intézmény munkáját, a diákok aktivitásait. Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudnak olyan aktívak lenni a projektumok és a programok tekintetében, mint tavaly, ám bíznak benne, hogy hamarosan rendeződik a vírushelyzet, és minden visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Branka Bešlić igazgatónő (Fotó: Gergely Árpád)

Branka Bešlić igazgatónő (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgatónő elmondta, hogy első alkalommal jelentkeztek erre a díjra. Ehhez össze kellett gyűjtenünk a diákjaik eredményeit, és az iskola megvalósult projektjeit, programjait. Mivel eseménydús és eredményes év van az iskola mögött, visszaigazolást vártak a munkájukról, ám nem gondolták, hogy egy ilyen ragos díj formájában ismerik el az intézmény sikereit.

– Iskolánk az előző év folyamán minden területen jelentős eredményeket ért el. A diákjaink az egész tanév idején kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tanulmányi versenyeken, és a kisérettségin is. Emellett olyan tanulóink, akik a képzőművészet és az irodalom terén emelkednek ki. Ezek a diákok több díjjal is büszkélkedhetnek, amelyeket a képzőművészeti és az irodalmi pályázatokon értek el. Az iskolában továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy a tanulókat empátiára és segítőkészségre neveljük. A diákparlament nagyon sok jótékonysági akciót szervez a tanév folyamán. Tavaly több jótékonysági akciót, gyűjtést tartottak a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpontnak és Diákotthonnak, valamint a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola tanulóinak és a koszovói gyermekeknek. Ugyanúgy szeretnénk folytatni a diákok toleranciájának megerősítését és fejlesztését. Mindezt különböző projektumok, aktivitások, programok útján valósítjuk meg. A tanáraink nemcsak a toleranciára, a másság elfogadására próbálják felhívni a diákok figyelmét, hanem az inkluzív oktatásban tanuló társaik elfogadására is, tehát olyan aktivitásokat is megvalósítottunk az iskolában, amelyek elősegítik az inkluzív kultúra fejlődését. Minden évben szervezünk egy képzőművészeti-irodalmi pályázatot ezzel a témával kapcsolatban, és díjazzuk a legjobb munkákat – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A továbbiakban azt is hozzátette, céljaik között szerepel, hogy kritikai gondolkodásra ösztönözzék a tanulókat. Az igazgatónő kiemelte, hogy az iskolában oktató tanárok és tanítók mindig nyitottak a szakmai fejlődésre és továbbképzésre, továbbá saját példájukkal igazolják, hogy mennyire fontos az élethosszig tartó tanulás. Az iskola tanárai az iskolán kívül is jelentős eredményekkel büszkélkedhettek.

Iskola a város szívében: a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

Iskola a város szívében: a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

– Tavaly a Misija: Kiseonik elnevezésű projekt kapcsán több műhelymunkát tartottunk a diákoknak. Ennek során a káros szenvedélyekre, főként a dohányzás hátrányaira hívták fel a résztvevők figyelmét. A Szív elnevezésű projektum keretében különböző tantárgyak szempontjából, interdiszciplináris módon dolgoztuk fel a szív témáját a diákokkal. Ezenkívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Járd végig! című projekten is sikeresen pályáztunk, így a diákjaink tavaly októberben Magyarországra kirándultak. A tanárok és a szülők nemzeti szövetsége által kiírt IKO Klub projekten is részt vettünk, amely az interkulturalitásra és a multikulturalitásra hívja fel a figyelmet. A szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpont és Diákotthonnak közösen valósítottuk meg az Inkluzivni Forum Teater nevű programot. Ugyanígy részt vettünk a Tartományi Ifjúsági- és Sportügyi Titkárság Ép testben ép lélek című projektjén. Iskolánk abban különbözik a többi oktatási intézménytől, hogy szülői klubunk is van, amely a tanárok és a szülők nemzeti szövetségének része. Fontos számunkra, hogy együttműködjünk a szülőkkel, és az is, hogy nyitottak legyenek a különféle aktivitásokra, projektumokra. Az idén jelentkeztünk az Erasmus + két pályázatára, amelyeket sikeresen meg is nyertünk – hangsúlyozta az igazgatónő.

Azt is kifejtette, hogy az iskola fontosnak tartja az anyanyelv, a kultúra és a hagyományok ápolását mind a szerb, mind a magyar ajkú diákok esetében. Az iskolában magyar mint környezetnyelv órákra is járhatnak a szerb tagozatra járó tanulók. Az órákon kívüli aktivitások is fontos szerepet játszanak a gyerekek életében. Az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola diákjai más területeken is kiemelkednek, és ugyanolyan sikeresek a művészetek, a zene, a tánc és a sport területén is.