2024. március 28., csütörtök

Fogytán a kórházi ágyak

Ideiglenes kórházakban kezelik tovább a lábadozókat Belgrádban – Újabb elhalálozási rekord dőlt meg

Hamar kiderült, hogy a koronavírus-fertőzésekre vonatkozó pénteki számok sem lesznek kecsegtetőek. Ana Brnabić kormányfő valamivel dél után ugyanis bejelentette, hogy a 12 óráig összesített számadatok máris rosszabbak az előző nap délig befutott eredményeknél. Ugyanezt a tendenciát tudta közölni a kormányfő az elhalálozásokra vonatkozóan is.

Járványügyi értelemben eredményekre akkor számíthatunk, ha a polgárok 95 százaléka viselné a maszkot (Fotó: Beta)

Járványügyi értelemben eredményekre akkor számíthatunk, ha a polgárok 95 százaléka viselné a maszkot (Fotó: Beta)

– Az egész országban nagyon nehéz a helyzet. Arra tudok mindenkit felszólítani, fogja fel ezt a harcot úgy, mint mindannyiunk küzdelmét, minden egyes polgárnak a küzdelmét a járvány ellen. Arra kérek mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a bevezetett járványügyi intézkedéseket. Ezzel segíteni tudunk valamennyit az egészségügyi dolgozóknak, akik megfeszített munkával harcolnak maguk is az életek megmentéséért – fogalmazott Brnabić, miután a kormány épületében aláírta az újvidéki Vajdasági Klinikai Központ felújítására vonatkozó szerződést a munkálatok kivitelezőivel.

Pénteken közölték az illetékesek azt is, hogy Vajdaságban folyamatosan dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok. Az előző napon 1946 új esetet regisztráltak a tartomány területén, ami kétszázzal magasabb, mint egy nappal korábban, s a legmagasabb a járvány kezdete óta. Újvidéken, Pancsován, Mitrovicán és Nagykikindán a legrosszabbak az adatok, de Nagybecskereken, Szabadkán és Zomborban is folyamatosan növekednek a számok, állapította meg tájékoztató közleményében a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Vajdaságban jelenleg 21.743 aktív fertőzéses esetet tartanak számon, de a valós, nem identifikált számok ennél jóval magasabbra tehetők, közölte az Intézet. Újvidéken azonosították a legtöbb fertőzést, 7746 esetet tartanak számon, Pancsován kétezret, Nagybecskereken több mint ezret.

Egyre többen jelentkeznek a tartrományi székváros Covid-rendelőjében is, néhány napja még hétszáz vizsgálatot végeztek el, most már naponta ezer felett van a szimptómákkal jelentkező polgárok száma. Szabadkán arról számoltak be az illetékesek, hogy 24 óra leforgása alatt négyen haltak meg, Stevan Bakić polgármester a helyzet komolyságára hívta fel a figyelmet, s a járványügyi intézkedések szerinti viselkedésre szólította fel a szabadkaiakat.

Lényegében az egész országból olyan jelentések érkeztek a kórházakból, melyek szerint most már a kapacitásoknak csupán a minimuma áll a rendelkezésre. Különösen nehéz a helyzet Požarevacon és a fővárosban, a belgrádi klinikák igazgatóinak ülését követően pénteken olyan döntést hoztak, melynek értelmében a stabil klinikai képet mutató lábadozó pácienseket átszállítják ideiglenes kórházakba, hogy jusson betegágy az újonnan érkező, súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzötteknek. Mijomir Pelemiš, a városi válságtörzs tagja arról is beszámolt, hogy a továbbiakban nem fogadják a Szerbiai Klinikai Központban az első vizsgálatra érkezőket, hanem visszairányítják őket az egészségházak Covid-rendelőibe, a központban csak azok kapnak azonnali betegellátást, akik sürgős esetnek számítanak.

Predrag Kon járványügyi szakértő, a köztársasági egészségügyi válságtörzs tagjának véleménye szerint kiváló eredményeket csak azzal lehetne elérni, ha a polgárok legalább 95 százaléka viselné a meghagyások szerint a védőmaszkokat. Ez lehetővé tenné a normális életvitelt, s nem kellene a tilalmakról, korlátozásokról beszélni. Most azért ennyire rossz a járványhelyzet, mert a polgárok mintegy hatvan százaléka visel csak maszkot. Szerinte a következő két hétben mutatkoznak majd meg a kedden és az előző héten foganatosított korlátozások eredményei. Kon szerint december közepére várható a számadatok normalizálódása. Az óvodák továbbra is nyitva maradnak, állapította meg, alacsony a vírusátvitel veszélye, egész Belgrád területén 14 fertőzést regisztráltak az óvodákban egy teljes hét alatt. Mint mondta, ez elegendő bizonyíték arra, hogy az óvodák továbbra is dolgozhatnak.

A nap folyamán közölték a fővárosban azt az adatot is, hogy a városi közlekedési vállalat sofőrjeinek több mint 3 százaléka megfertőződött a koronavírussal. Goran Vesić polgármester-helyettes elmondta, a 4973 sofőr közül 153 kapta el a vírust.

7780 új fertőzött – 57 áldozat

A pénteki járványügyi jelentés szerint Szerbiában az elmúlt 24 óra során 22.404 koronavírus-tesztet végeztek el, és 7780-nak lett pozitív az eredménye. Ebben az időszakban rekord számú, 57 beteg hunyt el, amivel 1423-ra nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. A halálozási arány 0,91 százalék. Kórházi ápolásra 6901 páciens szorul, közülük 245-en vannak lélegeztetőgépen. A pandémia kezdete óta az országban 1.726.389 tesztet végeztek el, és 155.994 Covid–19-esetet regisztráltak.