2024. április 19., péntek

Inspiráció nélkül nem létezne média

A járvány miatt a kisebbségi sajtónak kihívásokkal kellett szembenéznie

Negyedik alkalommal rendezik meg a kisebbségi és helyi média európai konferenciáját Újvidéken. Az idei összejövetel fő témája a jövő és a kommunikáció. A konferencia egyben a kommunikációs platform sorozatának kilencedik eseménye, mely sajátos módon foglalkozik a múlt, a művészi alkotás és az ihlet témakörével. A rendezvény célja, hogy a résztvevők tapasztalatot cseréljenek a média jelenlegi helyzetéről. A konferencia online térben követhető.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– A 2020. év nagy kihívást jelent a média számára. A konferencia tartalma valós képet ad arról, ami az idei év során történt a kisebbségi médiában Európa-szerte – mondta Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatója és a konferencia főszervezője.

Craig Willis, a Kisebbségi Ügyek Európai Központjának és a németországi Európa Egyetem (Europa-Universität Flensburg – EUF) kutató munkatársa a Média a kisebbségi nyelveken Európában és a COVID–19- járvány című tanulmány eredményeiről beszélt.

– A kisebbségi médiában különösen azok a hírek iránt nőtt az érdeklődés, amelyek a világjárvány helyzetét tükrözik. A kisebbségek naprakész információkat szerettek volna kapni anyanyelvükön – emelte ki Craig Willis. Hozzátette, hogy a hirdetési bevételek jelentősen csökkentek, ez különösen azoknak a kisebbségi sajtótermékeknek okoz gondot, amelyek többnyire a reklámból tartják fent magukat.

– A kisebbségi médiának nem kis kihívásokkal kellett szembenéznie. A különféle kulturális és sportesemények megrendezésének elmaradása miatt, elkerülhetetlen volt a tartalom mennyiségének csökkentése, ennek ellenére innovatív módon alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és friss, naprakész tartalmat osztottak meg. Számos kisebbségi közösség online térbe költöztette kulturális eseményeit, így a média megragadta az alkalmat és elsősorban a közösségi hálón kínálta a tartalmakat – tette hozzá Craig Willis.

A konferencia következő előadója Vladimir Dorchova Valtnerova, a Storyteller honlap alapítója és főszerkesztője volt, aki bemutatta a szlovák–szerb portál történetét, elmondta hogyan fejlődik, és hogy milyen megoldásokat, újításokat vezettek be a járvány idején.

A konferencia első kerekasztal-beszélgetése az inspiráció és a kommunikáció témája köré épült, melyet Aradi Vladimir Huba, az újvidéki Isidora Sekulić gimnázium negyedik osztályának tanulója moderált. Ez a társalgás gyakorlatilag megnyitotta a konferenciát a fiatalok előtt is.

Mia Nedeljković, az Isidora Sekulić gimnázium szintén negyedik osztályos tanulója értékelése szerint a média legfontosabb feladata objektíven továbbítani a rendelkezésükre álló információt.

– A fő cél az, hogy ezeket az információkat mindenki számára érthető módon elérhetővé tegyék. A jelenben nagy az információáramlás, nagy a médiaverseny, amelyben mindenki azért küzd, hogy elsőként lehozza a híreket. Szerintem nehéz ilyen körülmények között inspirálódni, a média inkább a motivációt használja, mert a lehető leggyorsabban kell továbbítaniuk a tartalmakat. Mindemellett az ihlet nagyon fontos, hiszen az ötlet hoz létre történeteket. Inspiráció nélkül nem lenne média – zárta gondolatait Nedeljković.

A konferencián elhangzott, a kommunikáció, az információ és a média, különösen a fiatalok vonatkozásában, játszik fontos szerepet. Az információk jelenleg bárhol, bármikor elérhetők. A tanulók különböző elektronikai eszközöket használnak, melyek segítségével az információk mindig rendelkezésükre állnak. Ezért meg kell tanítani nekik a sok információ értelmezesét és felhasználási módját.

A konferencia szervezői a Heror Media Pont, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Storyteller, a Hrvatska riječ, a Kisebbségi és Helyi Médiumok Fejlesztési Központja együttműködve a MIDAS (Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülettel). Az esemény támogatója a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Újvidék Városi Művelődési Igazgatósága és az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 szerveződés. Az esemény a Heror Media Pont YouTube-csatornáján követhető.

Nyitókép: (Dávid Csilla felvétele)