2024. április 19., péntek

Legyen enyhe tél!

Senki sem látja biztosan a Török Áramlat munkálatainak végét Szerbiában

Továbbra is tolódik a Török Áramlat szerbiai vezetékének befejezése. Az orosz Kommerszant napilap szerint akár tavaszig elhúzódhat, mire beindulhat a gázszállítás az épülő vezetéken. A késés oka a szerbiai kompresszorállomás megépítésének késése – írja a Beta.

A S&P Global Platts energetikai témákkal foglalkozó portál, projekthez közel álló személyektől kiszivárogtatott információkat is nyilvánosságra hozott. Ezek szerint a közvetítők szerint a Török Áramlat kiépítésének befejezése akár 2021 tavaszág is várathat magára. A Gazprom azonban nem foglalt állást az ügyben.

A Török Áramlat a szerbiai részen a bulgáriai vezetéket Zaječarnál kapcsolná össze Szerbiával, és Horgosig biztosítaná a gáz áramlását, ahonnan tovább már a magyarországi vezeték juttatná el az energetikai nyersanyagot a többi közép-európai országba. A Török Áramlat szerbiai része 403 kilométer hosszú, és 13,9 milliárd köbméter gáz szállítására lesz alkalmas.

A Török Áramlaton keresztül Törökország után az idén az orosz gáz már Bulgáriába, Görögországba és Észak-Macedóniába is áramolni kezdett. Az eredeti elképzelések szerint az év első felében már meg kellett volna valósulnia a szerbiai gázszállításnak is, ez viszont az év végére halasztódott, mivel Bulgária nem tudta időre befejezni a gázvezeték általuk Balkáni Áramlatnak nevezett részét a csatlakozást lehetővé tevő kompreszorállomással.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a munkálatok késését a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel magyarázta. Akkori elmondása szerint a pandémia miatt nehezebb volt a kompresszorállomás felépítéséhez szükséges felszerelések beszerzése, és megígérte, hogy a vezeték kiépítését legkésőbb az év végéig befejezik. Ez meg is valósult.

A nemzetközi média szerint a szerbiai munkálatok is késni fognak, így az egész projektum ideje tolódik. Vojislav Vuletić, a Szerbiai Gázegyesület közgyűlésének elnöke a belgrádi Novosti lapnak adott nyilatkozatában elmondta, a bolgár és szerb vezetékek össze vannak kapcsolva, a építési munkálatok viszont nem fejeződnek be 2021 májusa előtt. Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója viszont úgy véli, hogy az építkezések az év végéig befejeződnek – írja a Kommerszant.

Elemzők szerint, tekintettel az Északi Áramlat kiépítése körüli nehézségekre, az orosz Gazprom jelenleg két dolog közül választhat. Az ukrán gázrendszeren belül előre lefoglalhat további kapacitásokat, vagy reménykedhet abban, hogy enyhe lesz az idei tél, így elegendőek lesznek a tartalékok az európai szükségletekre, s mindeközben várja a Török Áramlat körüli munkálatok befejeződését.