2024. április 19., péntek

Mamutprojektum a sarkvidéken

A Rosnyeft olajipari óriás nagyszabású megaprojektumot jelentett be szerdán Vladimir Putyinnak, oroszország elnökének. A tervezet neve Vostok oila, és a sarkvidéken kerül kivitelezésre – írja az index.hr.

– Örömmel tájékoztatok mindenkit a projektum kezdetéről – mondta Igor Szecsin, a Rosnyeft vezetője, és megköszönte az orosz elnöknek az északi-sarkvidéki beruházások megkönnyítését szolgáló törvény beiktatását.

– A kutatás munkálatai már elkezdődtek, ugyanígy az előkészületek is elindultak a 770 kilométer hosszú olajvezeték és egy kikötő megépítéséhez – tette hozzá Szecsin.

A projektum alapköve azoknak az orosz északi-sarkvidéki ambícióknak, amelyek egyesítik a Rosnyeft számos tevékenységét Oroszország távol-keleti részén, az Északi-tengeri útvonalhoz közel – amit a mamutvállalat ki is szándékozik használni az esedékes európai és ázsiai szállításokhoz.

Az Ázsia legészakibb részén, a Tajmir-félszigeten található jövőbeli olaj- és gázipari lelőhely mintegy 5 milliárd tonna olaj kiaknázásának a lehetőségét rejti. Szecsin februári ígéretei szerint a projekt évente két százalékkal növeli az orosz GDP-t.

A projektumba beruházott összeg értéke mintegy 10 billió rubel, illetve 132 milliárd euró, s előreláthatólag mintegy 130 ezer személy számára biztosít megélhetést, tizenöt munkásfalu, két repülőtér, egy kikötő is kiépül.

Szecsin állításai szerint a mamutprojekt az első fázisban évi 50 millió olaj termelésére lesz képes, a második termelési szakaszban, az elvárások szerint, duplájára növekszik az említett mennyiség. Az ígéretek szerint a cég, 2024-ig 30 millió tonna olajat szállít az Északkeleti-átjárón keresztül.