2024. április 19., péntek

Esély a függetlenedésre

Szociális vállalkozással támogatják Zomborban a családon belüli erőszak áldozatait

November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. Az elmúlt négy évben több mint 3000 családon belüli erőszak áldozatává vált nő és gyermek került a tizennégy biztonságos ház egyikébe Szerbiában. Az erőszak áldozatai gyakran kerülnek az utcára, mivel nincs állásuk, ebből kifolyólag pedig anyagilag függnek az elkövetőtől, ami azt eredményezi, hogy többségük visszatér bántalmazójához. Az ilyen esetek elkerülése érdekében Zomborban vállalkozást alapítottak a családon belüli erőszak áldozatai számára. Az ilyen szociális vállalkozások országunkban még mindig gyerekcipőben járnak.

A Zombori szabók (Somborske šnajderke) főként védőmaszkokat, ágyneműket, kötényeket varrnak, de a rendelések napról napra csak gyarapodnak. A biztonságos ház elhagyása után a vállalkozás lehetőséget nyújt egy új és független élet kezdetéhez. Jelenleg hét nő dolgozik itt, ezeknek az asszonyoknak tizenhét gyermekük van.

– Nem tudtam, hogyan kell varrni, egy hónapja kezdtem el tanulni, és jól teljesítek. Nagyon sokat jelent számomra, hogy a más nőkkel való együttműködés során elterelem a gondolataimat mindarról, ami velem történt. Mindent meg szeretnék tanulni, semmi sem okoz gondot. Sokat jelent nekünk ez a támogatás, és hogy van esélyünk függetlenné válni – nyilatkozta a Vajdasági Televíziónak az egyik vállalkozásban dolgozó nő. Hozzátette, keresetesükből ki tudják fizetni a bérleti díjat, a számlákat és iskoláztatni tudják gyermekeiket.

A vállalkozást az év közepén alapították, azzal a céllal, hogy a családon belüli erőszak áldozatai a jövőben békés és méltóságteljes életet élhessenek.