2024. március 29., péntek

Lebontják a Partizan 2 épületét is

A villaszerű létesítmény történelmi értéket hordoz

A címben megfogalmazott állítás mögé azért nem tettünk kérdőjelet, mert az eddigi tapasztalatok ezt nem teszik indokolttá. Újvidéken ugyanis azokat az épületeket, amelyeknek bontása szóba kerül, vagy az ötlet bármilyen formában felmerül, azokat rendszerint nem mentheti meg senki és semmi. A Partizan 2 sportegyesületben megfogalmaztak egy petíciót, amellyel az Uroš Predić utcában lévő épület megmentését szeretnék elérni, kérték a polgárokat, hogy aláírásukkal támogassák őket törekvésükben.

A 021.rs emlékeztet arra, hogy a környék rendezését megszabó, legújabb urbanisztikai terv előlátja a múlt évszázad 30-as éveiben épített, földszintes ház lebontását, helyére háromszintes épület felfalazását tervezik. Az említett petíciót sajnos túl későn tették közzé, ugyanis az egyesületben nem tudták, hogy az ő épületüket is fenyegeti a „fejlődés”, az urbanisztikai terv elleni panaszokat és hozzászólásokat viszont legkésőbb a ma be kell adniuk az illetékes önkormányzati szervnek. A sportegyesületben állítólag teljesen véletlenül, a szomszédoktól értesültek arról, hogy mi vár az épületre, nem is gondoltak a bontás lehetőségére, hiszen meg voltak győződve arról, hogy a Partizan 2 épülete, akárcsak a környező villák mindegyike műemlékvédelmet élvez. A szóban forgó építmény az önkormányzat tulajdonát képezi, a sportegyesület albérlőként tevékenykedik itt. Az egyesületben azt mondják, hogy egyetértenek azzal, hogy az új épületnek is sportrendeltetése legyen, de szerintük a két emelet felesleges. A környékbe nem illik be a kétemeletes épület, fenntarthatatlan lenne. – A mostani épületünknek történelmi, társadalmi és építészeti értéke is van, már a múlt század harmincas éveiben a Magyar Dalkör székhelye volt – emlékeztetnek az egyesületből. A szóban forgó épületben 1951 óta folyik sportaktivitás, az egyesületben most attól tartanak, hogy valaki szemet vetett a telekre, és hogy a bontást lényegében ezért látták elő. Úgy vélik, hogy amennyiben az épület kibővítése nélkülözhetetlen, akkor ez megoldható lenne egy szint hozzáépítésével. Amennyiben privát kézbe kerülne a telek, az új tulaj a „sportrendeltetés” címszó alatt előbb fitnesz és wellness szolgáltatásokat nyújthatna, később pedig olyanná formálhatná az itt folyó tevékenységet, amilyenné csak akarná…

A városrendezési tervekkel foglalkozó bizottság nyilvános ülését december 17-én 9 órakor tartják meg a SPENS épületének amfiteátrumában, ezen megvitatják majd a Micsurin, az Újvidéki Vásár és a Futaki utcákkal behatárolt városrész urbanisztikai rendezésére kidolgozott tervet, illetve a beérkezett hozzászólásokat, javaslatokat, panaszokat.