2024. április 24., szerda

Önnek mennyit ér?

Könyvvásár Topolyán – Online játszóházak és adventi játék a könyvtárban

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban a koronavírus okozta helyzet ellenére, a járványügyi előírásokat betartva, megszervezték a leírt könyvek vásárát, mely egyfajta hagyománnyá vált az intézmény és a topolyai olvasók életében is. Náray Évát, a könyvtár igazgatónőjét az akcióról és az idei év tevékenységeiről kérdeztük.

Mióta szervezik meg a leírt könyvek vásárát?

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt szerveztük meg először. Bennünket a törvény kötelez, hogy folyamatosan selejtezzük ki az állományunkat, amit mi meg is teszünk, emellett nagyon sok ajándékkönyvet kapunk. Az ajándékozókkal mindig úgy állapodunk meg, hogy azok a könyvek, amelyek nincsenek meg a könyvtárunkban vagy szükségünk van rá, azokat bevesszük az állományba, amelyekre pedig nincs szükségünk, mert például több példány van belőlük, azokat a leírt könyvek vására alkalmával értékesítjük, és a befolyt összegből új könyveket vásárolunk – ebbe az ajándékozók kivétel nélkül mindig belemennek. Volt olyan év, amikor nem gyűlt össze annyi könyv, hogy érdemes legyen megszervezni a vásárt, akkor abban az évben nem került megrendezésre. Ilyenkor még egyszer közszemlére bocsájtjuk ezeket a könyveket, remélve, hogy mindenki megtalálja a kedvére való könyvet. Az egész könyvvásárnak az a címe, hogy Önnek mennyit ér?, hiszen mi nem szabunk meg árakat, azt a vásárlóra bízzuk, hogy mennyit szán az adott könyvre.
Miben tér el a mostani vásár az eddigiektől?
– Az idei vásáron új könyveket is árulunk, a Laguna szerb nyelvű könyveit, és a Solymosy könyvesház kiadványait is. Azért gondoltunk arra, hogy az ő választékuk is elérhető legyen, mert ezekben az időkben, amikor nem lehet nagyon utazni, nehezebb könyvet is beszerezni, valamint a karácsonyi vásár is kétséges, hogy megrendezésre kerül – ezzel a döntéssel igyekszünk kiküszöbölni a fennálló helyzetet, hiszen mi bízunk abban, hogy valakik mégiscsak könyvet fognak karácsonyra ajándékozni.
Mennyire bolygatta meg a könyvtár életét a járvány okozta helyzet?
– Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a feje tetejére állította a könyvtár életét, mivel az előző években havonta három, négy vagy akár több író-olvasó találkozót is megszerveztünk, ezek az idén nem kerülhettek megvalósításra. Arra viszont nagyon büszkék vagyunk, hogy mi egyetlen egy napra sem zártunk be, ez idő alatt is megbizonyosodtunk arról, nagy az érdeklődés a könyvek iránt. A munka mindennap reggel nyolc órától délután egy óráig folyt – ami ezzel kapcsolatban nagyon jó és érdekes tapasztalat volt, az az, hogy rengetegen látogatták meg könyvtárunkat, volt olyan nap, amikor negyvenhatan jöttek könyvért. Ami még érdekes volt, hogy Kishegyesről is beiratkoztak a könyvtárunkba, és könyveket is kölcsönöztek. Az emberek is visszatértek az olvasáshoz, ami a bezártság hozadékának is tekinthető. Hangsúlyoznom kell, hogy a megfelelő kínálat nagyon fontos, hogy legyenek új könyvek, új kiadványok, amelyek kielégítik az olvasók igényeit. Nálunk van egy olyan lista, amit az olvasóink állítanak össze, tehát, ha az olvasó keres egy könyvet és az nincs meg, akkor azt felírjuk és a következő beszerzés alkalmával megvesszük azt, ezáltal is szem előtt tartjuk az olvasóink igényeit.

Ma délután négy óráig várja a látogatókat a leírt és új könyvek vására a könyvtár padlástermében

Ma délután négy óráig várja a látogatókat a leírt és új könyvek vására a könyvtár padlástermében

Tudnak előre tervezni rendezvények terén?
– Előre tervezni nem tudunk, de megpróbálunk rugalmasak lenni és alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Ezelőtt havonta többször is voltak játszóházas foglalkozásaink, amelyeket most az online térbe tettünk át. Az első online játszóház halloweeni témára épült, mivel a gyerekek azt nagyon szeretik, érdekli őket és mindig a legtömegesebb játszóház volt. Feltettünk egy kisfilmet a Facebook-oldalunkra, meg kell említenem, hogy a Facebook is nagyon fontos lett ezekben az időkben, mert az egy kommunikációs csatorna, ahol az olvasóinkkal tudunk kommunikálni, és vártuk a jelmezes képeket. Nagyon kreatív munkák születtek, amelyeket díjaztunk is. Sokan részt vettek rajta, de ami a legjobb, hogy a gyerekek a szüleikkel együtt készítették el a jelmezeket, ami egy közös sikerélmény volt számukra.
Szerveznek programot decemberben?
– A Facebook-oldalunkon december elsején indítjuk el karácsonyi játékunkat. A játék olyan lesz, mint egy adventi naptár, tehát mindennap, egészen karácsony napjáig, délután négy órakor felteszünk egy hagyományokhoz, irodalomhoz, kézművességhez kötődő, illetve fejtörő kérdést, amelyekre várjuk a válaszokat. A játék gyorsaságra fog menni, tehát az első helyesen válaszoló három, a második két, a harmadik egy pontot fog kapni – az összegyűlt pontokat karácsonykor összegezzük, és ezek alapján fogjuk kiosztani az ajándékainkat!