2024. április 20., szombat

Narancssárga kivilágításban a városháza

Magyarkanizsa is csatlakozott a nők elleni erőszak felszámolásának kampányához

Szerda estétől narancssárga fénnyel világították meg a magyarkanizsai városháza épületét, ezzel is jelezve kiállásukat a nők mellett. A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjától, november 25-étől indított 16 Akciónap elnevezésű kampány része ez, mely felhívja a figyelmet erre a napjainkban is sajnos nagyon is létező jelenségre.

A magyarkanizsai községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja, Bicskei Ibolya a szerda este megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy elsődleges céljuk ezzel a nők és a családon belüli erőszakra való figyelemfelhívás, mely felett nem hunyhatunk szemet.

– A magyarkanizsai önkormányzat narancssárga színnel világította meg a városházát november 25-től december 10-éig, míg az akció tart, ezzel is jelezzük kiállásunkat a nőkért, a családokért – mondta a tanácstag.

A sajtótájékoztatón jelen volt Telek Krisztina, a Szociális Központ igazgatónője is, aki hosszan ecsetelte, mit jelent a családon belüli erőszak fogalma és arra is felhívta a figyelmet, hogy minden ilyen jellegű esetben elsődleges a segítségkérés, hiszen az illetékes szervek tudnak segíteni, mégpedig úgy, hogy az áldozatoknak nem kell a későbbiekben sem rettegniük.

– Az egyre növekvő társadalmi feszültség, a rohanóvá vált világ az emberek egy részét idegessé és intoleránssá is teheti a mindennapi problémákkal való megküzdésben. A tolerancia csökkenésével, melyre gyakran frusztrációval válaszolunk, olyan viselkedési módot is tanúsíthatunk, mellyel a körülöttünk lévők életét is megnehezíthetjük – magyarázta az igazgatónő. – De az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban, erre szeretnénk felhívni a figyelmet!

Bár a családon belüli erőszakra nincs semmiféle mentség, mégsem ritkán fordul elő. A községben 2006-ba írták alá azt az egyezményt, melyben minden intézmény letette a voksát amellett, hogy nem enged az erőszaknak és határozott lépéseket fogalmaz meg annak megállapításába. Ezt az egyezményt segítette a 2017-ben elfogadott családon belüli erőszakról szóló törvény, mely sokkal nagyobb lehetőséget és hatékonyságot adott a rendőrségnek, az igazságügynek és a szociális hálónak, hogy minden egyes embernek megfelelő bánásmódot adjon erőszak esetén.

– Éves szinten megközelítőleg negyven esetet regisztrál a magyarkanizsai Szociális Központ, mely kimondottan erőszak. Legtöbbször fizikai és pszichikai erőszak kombinációját látjuk. 2017-ig legtöbbször az áldozatot emeltük ki a bántalmazó környezetből, majd az új rendelkezés lehetővé tette, hogy a rendőrség hatékonyan rendelkezzen, kilakoltatással, kommunikációtól való eltiltással rendelkezik 48 órára, ami elegendő arra, hogy megtegyék a lépéseket, mely döntő az elkövetkezendő 30 napra.

Aki tehát bántalmazott, tegye meg a rendőrségnél a bejelentést, mert 30 napra is eltilthatják a bántalmazót, miközben pszichikailag, jogilag és anyagilag is erősítik az áldozatokat, aki ha tartós félelmet érez, kérhet további egy évre is az eltiltást, ami egy nagyon gyorsan meghozott ítélet.

Aki megéli az erőszakot vagy szemtanúja, tudomása van róla, mindenféleképp értesítse a rendőrséget és a Szociális Központot.