2024. március 29., péntek

Szigorodtak az előírások

Kishegyes községben is folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma – A községi törzskar szigorította a járványügyi előírásokat

A mostani hét nem a legszerencsésebb Kishegyes község számára a járványügyi helyzet szempontjából, ugyanis hét eleje óta folyamatosan növekszik a hivatalosan bejegyzett COVID–19-es fertőzöttek száma. Míg a hét elején az aktív fertőzöttek száma 50 körül mozgott, addig csütörtöki adat szerint 67-et tartottak számon. A járvány kitörése óta összesen 89-en betegedtek meg a község területén az új koronavírus okozta fertőzésben.

A járványhelyzet fokozódása miatt Kishegyes Község Rendkívüli Helyzetekkel Foglalkozó Törzskara a héten szigorított az érvényben lévő előírásokon. A rendelkezéséket a kormány járványügyi rendeletei alapján hozták meg. A jövőben minden zárt térben kötelező a szájmaszk viselése, és olyan nyitott területeken is, ahol nem tartható be az előírt távolságtartás. A vendéglátói létesítmények, bevásárlóközpontok, kulturális intézmények és fogadótermek december 3-áig 18 és másnap 5 óra között zárva kell, hogy tartsanak. Ez alól mentséget élveznek a gyógyszertárak, benzinkutak és ételkiszállítást végző éttermek. A parkokban, játszótereken legfeljebb 5 személy tartózkodhat egy időben, és a személyes védelmi intézkedéseket be kell, hogy tartsák. A vendéglátóipari létesítményekben az asztalok között 2 méternek kell lenni, és legfeljebb 2 személy ülhet egy asztalnál. Kivételt képeznek a szülők és a kiskorú gyerekek. A község területén tilos ünnepségeket, sportrendezvényeket és egyéb szórakoztató eseményt szervezni. A szépség- és fodrászszalonokban, valamint edzőtermekben kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselete. Gyakran kell fertőtleníteni a nyilvános épületeket, a közterületeket és a piacokat. Tilos tömeges sportedzéseket tartani és a sportcsarnokok használatát is mellőzni kell. Ellenőrizni kell a házi karantén betartását, valamint az érvényben lévő járványügyi előírások betartását. A törzskar javasolja a munkaadóknak, hogy tegyék lehetővé az otthonról történő munkavégzést, amennyiben a munka jellege ezt lehetővé teszi. A temetéseken a lehető legkevesebben vegyenek részt, kötelező a szájmaszk és kesztyű viselete, valamint a helyiségeket kötelező fertőtleníteni. A vallási szertartásokon ugyancsak kötelező a maszk és a kesztyű viselete, valamint a vallási létesítmények fertőtlenítése. A községi törzskar rendeletét Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, a törzskar parancsnoka látta el kézjegyével.