2024. április 19., péntek

Új számítógépek a csókai középiskolában

A gyakorlati oktatás befejeződött, folytatás online formában

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett A magyar kultúráért és oktatásért vajdasági regionális pályázaton 1,2 millió forint összegű támogatásban részesült. Az összeget az informatikai kabinet korszerűsítésére fordították, tíz új számítógépet vásároltak.

Amint azt Bata József, az iskola igazgatója elmondta, a számítógépes szaktanterem korszerűsítése már nagyon időszerű volt, a korábbi felszerelés, a gépek kora már meghaladta a tíz évet. A tíz számítógépre és a szükséges kísérő berendezésekre még a tavasszal pályázott az iskola a Bethlen Gábor Alapnál, de a vírusjárvány okozta rendkívüli helyzetben csak a közelmúltban sikerült megvalósítani, vagyis beszerezni és felszerelni a korszerű számítástechnikai eszközöket.
– A Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával az elmúlt két évben több fejlesztést valósítottunk meg az iskolában. Beszereztünk okostáblákat, amelyekkel a tanárok és a diákok folyamatos internetkapcsolat mellett tudnak dolgozni. Az okostáblák mellé kivetítőket is kaptunk. Vannak fehér tábláink is, de a régi zöld krétás táblákból is meghagytunk valamennyit, mert a modern oktatási eszközök mellett időnként szükség mutatkozik a hagyományos eszközökre is. A krétára egyelőre még szükség van az iskolákban – mondta az iskola igazgatója.

Az iskolában a koronavírus okozta járványhelyzetben a kór terjedése nyomán bevezetett óvintézkedések betartása, az iskolába érkezők lázmérése és a rendszeres kéz- és tanterem-fertőtlenítés mellett szeptembertől idáig folyamatos volt a gyakorlati oktatás minden szakon, beleértve nemcsak a környezetvédelmi és vegyésztechnikusi szakokat, hanem a közvetlen személyes kapcsolatokat igénylő fodrász szakot is. A fodrászkabinetben kilenc különálló munkahelyen dolgozhattak egyszerre a tanulók, és az első félévre vonatkozó gyakorlati oktatás nagy részén túl vannak. Az új egészségügyi rendelkezések értelmében a jövő héttől a csókai középiskola is átáll a teljes online oktatásra.