2024. április 25., csütörtök

Épül az élménymedence a Rekiben

A beruházás értéke 38 millió dinár

Bácskossuthfalván az ősz elején megejtett útkarbantartások és aszfaltozások után korszerűsítették az ivóvíz-hálózat egy részét, jelenleg is zajlik a Juhász Erzsébet Könyvtár helyi fiókjának és a Moravicai Értelmiségi Fórum székházának, illetve a Teleháznak is helyet adó épület felújítása. Az ősz végi télies napok ellenére folytatódik a Rekreációs Központ legújabb, 200 négyzetméteres, negyedik medencéjének az építése, amit várhatóan nyáron már ki is tudnak próbálni a fürdőzők.

Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a strandidény végén kezdték meg az új medence építését a már évek óta használaton kívüli, régi medence helyén.
– A közelmúltban fejeződött be az alaplemez betonozása, ahova mintegy 100 köbméter beton került beépítésre. Sokan nosztalgiával gondolnak vissza a régi medencére, de sajnos azt abban a formájában úgy nincs anyagi lehetőségünk újjáépíteni. Viszont mindenképpen szerettük volna bővíteni a medencéink felületét, a hozzánk érkező fürdőzők visszajelzéseivel és igényeivel összhangban. Azt tapasztaltuk, hogy a vendégeink az 1 méter 30 cm-es mélységű medence iránt mutatnak nagyobb érdeklődést, ami az úszás mellett alkalmas lesz a vízi játékokra is – fogalmazott Seffer. A mintegy 460 négyzetméteres vízfelületű medence közbeszerzési pályázatát hónapokkal ezelőtt egy hét cég összefogásából álló konzorcium nyerte, amelynek az élén a Javornik Építkezési Vállalat áll. A beruházás értéke 37 millió 840 ezer dinárt tesz ki, amit Topolya község költségvetése pénzel elsősorban.
- Jelenleg folyamatban van a beton fal zsaluzatának az elkészítése, ha minden jól megy, és az időjárás megengedi, akkor indulhat a betonozás. A medencével kapcsolatban nem azokra a klasszikus, derékszög alakú sarkokra kell számítani, inkább dinamikusabb, hajlított falakra. Reményeink szerint az idén még utolsó lépésként a technikai helyiség kap beton lemezburkolatot. Ezt követően tavaszra folytatódnak a munkálatok, ahogy arra az időjárási körülmények lehetőséget adnak. A következő lépés a medence falazatának a befóliázása, a gépészet teljes beszerelése, majd a környék elrendezése, a járólapok kiépítése – tudtuk meg a bácskossuthfalvi tanácselnöktől.

FÁSÍTÁS A KÖZPONTBAN

A település központját több tiszteletet parancsoló, méretes és néhány évtizedes fa is díszíti. A fák egy részében károkat okoztak az utóbbi évek heves széllel járó nyári zivatarjai. A helyi közösség a kidőlt, tönkre ment fák pótlását ejtette meg az elmúlt napokban, illetve bizonyos villanyvezeték alatti, üresen álló, füves részekre is ültettek alacsony növésű fákat.
- Elsősorban a Bajsai úton és a Kossuth Lajos utcán ültettünk fákat a közelmúltban. Ezúttal közel 60 csemete került a földbe a falu központjában. Azokon a helyeken, ahol nem akadályozza a növést mondjuk villanyvezeték, vagy bármilyen más földalatti hálózat, ott elsősorban nyírfákat és hársfákat ültettünk. Ott, ahol a villanyvezeték miatt alacsony növésű fákat tudtunk a földbe helyezni, a dekoratív, az utóbbi időben mind népszerűbb úgynevezett csüngő eperfák lettek ültetve – hallottuk Seffer Attilától, aki elmondta azt is, hogy a járványhelyzet második hulláma árnyékában erőt ad valamennyiük számukra, hogy a tavaszi hónapokban a falu lakossága emberségből jelesre vizsgázott, és megmutatta, hogy egymásba kapaszkodva helyt tud állni.