2024. április 20., szombat

Tiszakálmánfalván szélvédelmi övezetet alakítanak ki

Zöld gyűrű létesül Újvidék körül

Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Miloš Egić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatója, valamint prof. dr. Saša Orlović, az Újvidéki Polgármesteri Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja tegnap meglátogatta Tiszakálmánfalván (Budisava) a szélvédelmi övezet kialakítási munkálatait.

A szélvédelmi övezetbe ültetett fasorokat, cserjéket felölelő projekt megvalósításába 2019 végén kezdtek bele, az elképzelés megvalósításának határideje 2020 decembere.
– Újvidéken eddig még nem alakították ki megfelelően a szélvédelmi övezeteket, ezért az önkormányzat különös figyelmet fordít a fák ültetésére. 2016-ban egy tervdokumentációt dolgoztunk ki az újvidéki szélvédelmi övezetek kialakítása érdekében. A projekttervezetet a peremvárosi mezőgazdasági földterületek rendezési programjának keretében dolgozták ki. Az Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet dolgozta ki, és ezután megkezdtük a Tiszakálmánfalvi szélvédelmi övezet kialakítását. Az újvidéki önkormányzathoz tartozó szélvédelmi övezetek kialakításának költsége több mint 100 millió dinár, ha elkészülnek, nagyon sok pozitív hatásuk lesz. A földterületekről a szél nem fogja elhordani a felső réteget, így megőrizhetjük a földterület minőségét. Az sem mellékes, hogy az elültetett fáknak, cserjéknek köszönhetően a szél nem hordja majd fel a havat és a port az úttestre – magyarázta Radojević.
Egić kifejtette, hogy a tiszakálmánfalvi szélvédő övezetek kialakítását két hét múlva befejezik, kb. 14.500 facsemetét ültetnek el 14 kilométer hosszan.

Prof. dr. Saša Orlović elmondta, Újvidéken történelmi időket élünk, és a szélvédelmi övezetek multifunkcionálisak. – Összesen 209 hektáron, 387 kilométernyi szélvédelmi övezetet alakítunk ki, ahol 240.000 fát, cserjét ültetünk el. Főként Vajdaságban honos facsemetéket ültetünk, ilyenek pl. az akác vagy a kocsányos tölgy. Az új ültetvények a szélvédelmi funkciójuk mellett a biodiverzitáshoz is hozzájárulnak, és ennek köszönhetően egy „zöld gyűrűt” képezünk majd Újvidék körül – mondta dr. Orlović.