2024. április 18., csütörtök

Körvonalazódó jövőkép

Érdekes, hogy az évzáró torna nem a papírforma és sok szakértői vélemény szerint alakult és fejeződött be, hanem egy nosztalgikus hangú megjegyzéssel összhangban. Az viszont sokatmondó, hogy a megjegyzést az a teniszező tette, aki a végén pályafutása legnagyobb sikerét ünnepelhette.

Danyiil Medvegyevnek három héttel a 2020-as csonka idény befejezése előtt egyetlen döntője sem volt, csupán 18:10-es győzelmi aránnyal és a top 10-esek elleni győzelem nélkül vágott neki a párizsi 1000-es teremtornának. Azután 10:0-s mérleget mutatott fel, hetet nyert a tíz legjobb tagjai ellen, két trófeát szerzett.

Miután győzött Párizsban, szinte naiv módon jegyezte meg: „Az első londoni évzárót 2009-ben orosz teniszező, Nyikolaj Davigyenko nyerte, szép lenne, ha 11 év után az utolsón is orosz játékos diadalmaskodna.”

Egészen biztos, hogy nem a szintén orosz Andrej Rubljovra, az orosz származású Alexander Zverevre vagy az anyai ágon orosz Sztefanosz Cicipaszra gondolt, hanem saját magára. Párizs után, persze, már más szájából is hallani lehetett Medvegyev esélyéről, a többség azonban továbbra is azt tartotta, hogy vagy Novak Đoković győz csúcsot beállító hatodszor, vagy Rafael Nadal kaparintja meg a gyűjteményéből még hiányzó serleget, vagy pedig a US Open bajnoka, Dominic Thiem váltja a tavalyi második helyet elsőre. A többiekről szó sem esett, még a címvédő Cicipaszról sem.

A két „öreg” a csoportban egy-egy vereséget szenvedett el. Đokovićot Medvegyev, Nadalt Thiem verte. Az elődöntőben ellenfelet váltottak, ott Thiem verte Đokovićot, Medvegyev meg Nadalt. Az osztráknak az volt a 300. ATP-győzelme, és mint kiderült, egyelőre annyin is maradt. Londontól pedig a mestertorna valóban orosz győztessel búcsúzott.

Ezek után valószínűnek tűnik, hogy Medvegyev és Thiem a férfitenisz jövő bajnokai, csak az a kérdés, mekkora vetélytárs lesz Zverev, Rubljov, Sinner, De Minaur, Shapovalov, Auger-Aliassime, esetleg Hacsanov, Garin, Ćorić, Humbert, Opelka, Hurkacz, Fritz, Ruud, Kecmanović, Davidovich, Tiafoe és akár Musetti is. Feltehető, hogy pár év múlva túlnyomórészt a felsoroltak lesznek a top 20-ban, 2021-ben azért, bármilyen idény is következik a járvány miatt, a jelenlegi nagy triónak, Federernek, Nadalnak és Đokovićnak még marad esélye egy-két szép sikerre. Talán még a torinói évzárón is, mert azért furcsa, hogy uralkodásuk idején, 2015 óta egyikük sem győzött, és 2017-től Dimitrov, Zverev, Cicipasz és Medvegyev a torna bajnokainak listája, aminek ellenére e négyes a Grand Slam-tornákon serleget mégsem nyert.