2024. március 19., kedd
DESIRÉ CENTRAL STATION 2020

Szexuális fantáziák és traumák

Jelena Vuksanović és Marko Milić duóját tekinthettük meg a Desiré fesztiválon

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának szerdai napján a belgrádi Stanica – Servis za savremeni ples, kortárs táncstúdió, Keva című performance-át láthattuk. A performance szerzője és egyik előadója Marko Milić volt, a társa pedig Jelena Vuksanović.

Marko Milić és... (Fotó: subotica.com)

Marko Milić és... (Fotó: subotica.com)

Dejan Vujinović ezúttal Marko Milićtyel beszélgetett, egyebek közt a performance címéről, ami eredetileg Kejv:

– Változtattunk rajta, de most sem vagyunk elégedettek, mert nem tartjuk eléggé precíznek a meghatározását, ezért úgy gondolom, hogy minden alkalommal más címet választunk majd. Amikor a performance-unkat elkezdtük készíteni, azt a kérdést tettük fel, hogy létezik-e erőteljes szexuális fantázia trauma nélkül. Ebből indultunk ki. Számos más, ehhez szorosan kapcsolódó témával is foglalkoztunk. Azt is kutattuk, hogy vajon valamilyen múltbéli, számunkra meghatározó esemény mennyiben hat ki arra, hogyan viszonyulunk most más emberekhez, mi vonzó a számunkra, mit tartunk ellenszenvesnek, hogyan elégítjük ki a vágyainkat, a kívánságainkat. Ez egy elég nagy falat, és úgy érzem, hogy éjszakánként még rágódunk majd rajta. A performance-ot 2016-ban készítettük el, valójában Svetozar Adamović élvonalbeli balett-táncosnak, és a belgrádi Nemzeti Színházban mutattuk be a Koreográfiai miniatűrök fesztiválján. Svetozar Adamović most már nyugdíjban van, de tulajdonképpen ezzel a performance-szal ünnepelte meg karrierjének harminc évét. A Kejv eleve úgy készült el, hogy elrugaszkodási lehetőséget adjon neki, kicsit másmilyen legyen, mint ami őt jellemzi. A performance-ot azóta megváltoztattuk, most már nem Svetozar Adamović monumentális, erős férfitestére épül, hanem arra tettünk próbálkozást, hogyan funkcionál női-férfi duóként – mondta Marko Milić, aki a Stanica kortárs táncstúdió egyik alapítótagjaként a belgrádi alternatív, független színházi életről is beszélt.

Jelena Vuksanović a Desirén (Fotó: subotica.com)

Jelena Vuksanović a Desirén (Fotó: subotica.com)

– Eléggé gazdag és sokrétű. Ez persze nem derül ki ebben az időszakban, hiszen erre az ágazatra is kihatással van a járványügyi helyzet. Belgrádban a műfajok, az irányzatok, a kifejező eszközök összekötődését tapasztalhatjuk, mint amilyen például a cirkusz, a performance, a kortárs táncok, a butoh. Úgy gondolom, hogy ezek kombinálása nagyon izgalmas előadásokat eredményez – fejtette ki Marko Milić, aki rajzokkal és fotókkal is foglalkozik, ezzel kapcsolatban pedig azt is megtudhattuk tőle, hogy mostanában mi érdekli leginkább.

– A multimédia, különböző kombinálások, párosítások, összekapcsolások. Pontosan emiatt vonzó számomra a kortárs táncművészet is, mert eleve magában foglalhat kombinálásokat. Jelenleg egy előadást készítünk nyolctól-tizenegy éves korú gyerekeknek, amit vélhetően december közepén mutatunk be. Emellett egy másik előadással is készülünk, amelyet pedig az év vége felé mutatnánk be. Reméljük, sikerül megvalósítani a terveinket, nagy figyelemmel kísérjük az intézkedések változását – mondta Marko Milić.

A Desiré pénteken és szombaton szünetel, a tervek szerint vasárnap folytatódik és hétfőn zárul. Aktuális információkért érdemes felkeresni a fesztivál online oldalait.