2024. április 23., kedd

A tudomány nem áll le!

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a VMTDK-t

Az idei Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára összesen 139-en jelentkeztek a legkülönbözőbb témákkal. A mai nap folyamán a művészeti szekció vetítéses formában, a képzőművészeti szekció pedig hagyományos formában, a járványügyi szabályozásokat betartva kerül megrendezésre Újvidéken, a Rektorátus épületében. A filmvetítések délután három órakor kezdődnek, ezt követően Gubik Korina önálló tárlata nyílik meg, majd az érdeklődők megtekinthetik a VMTDK-tárlatot, melyet Lázár Tibor képzőművész nyit meg. Dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK főszervezője elmondta, reméli, hogy az idei évben is sikeres konferencia elé néznek, a körülmények ellenére.

Csányi Erzsébet: Zoom konferenciaként fogjuk megtartani szinte az összes eseményt (Fotó: Komáromi Dóra)

Csányi Erzsébet: Zoom konferenciaként fogjuk megtartani szinte az összes eseményt (Fotó: Komáromi Dóra)

– Több forgatókönyvet is készítettünk, végül az online forma mellett döntöttünk a járványhelyzet miatt. Zoom konferenciaként fogjuk megtartani szinte az összes eseményt. A plenáris előadások elhangzása után kilenc szekcióban folyik a munka az idén. A művészeti és a felvezető programokat mini konferencia és filmvetítések formájában oldjuk meg. Mindez valamelyest megfoszt minket attól az élménytől, amit a VMTDK adni tud. Nagyon fontos a tudománnyal foglalkozók találkozása, hiszen az itt szerzett élmények és az ezek általi motiváció az, ami feltölti a kutatókat. Nagy öröm, hogy a létszám nem csökkent, idén is sok egyetemista, kutató és tudós döntött úgy, hogy részt vesz a konferencián. Remélhetőleg még így is sok pozitív hozadéka lesz a rendezvénynek. A magyar tudomány ünnepe novemberben van. Azt látjuk, hogy a Kárpát-medence-szerte megvalósítják a tudományos rendezvényeket valamilyen formában, főleg online konferenciákként. Mindez azt jelenti, hogy a tudományos élet nem állt le, sőt bizonyos dimenziói még el is mélyültek. Ez újfajta vitakultúrákat, más tudományos meglátásokat tud hozni. Azt, hogy milyen mértékben alakulnak át az idei év tükrében a tudományos konferenciák, még nem tudni. A tudományos bizottság pontozási rendszerét lehet, hogy jövőre is hasonlóképpen oldjuk meg, mint az idén, ez attól függ, hogy mennyire lesz sikeres az idei pontozási forma. A tudományos bizottság egyes tagjai ezen kívül Zoom koordinátorként vesznek részt a szekciók levezénylésében, eddig a diákok vezették az üléseket, ebben az évben ez megváltozott.

A Zoom linkeket a konferencia résztvevői oszthatják majd meg azokkal, akik érdeklődnek az adott előadás után. A szombati nap folyamán adják át hivatalosan a Kristálygömb Díjat is, amelyet ezúttal Pfeiffer Attila történész vehet át.