2024. március 29., péntek

Tüntetések a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Több százan tüntettek a nők elleni erőszak és a nemi erőszak ellen a „nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján” a párizsi Köztársaság téren. A francia aktivisták felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány miatti lezárások, a karantén időszakában megszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények, valamint közzétették az áldozatokat segítő szervezetek, civil csoportok elérhetőségét.

„Továbbra is elfogadott a szexista megnyilvánulás, megtűrt a nőkkel szembeni erőszak” - állítja a Szolidaritás Szakszervezet társelnöke. Szerencsére egyre hangosabbak vagyunk, egyre jelentősebb mozgalmak indulnak el világszerte ennek megállítása érdekében. De ez még mindig nem elég”.

„Kétnaponta belehal egy nő partnere vagy volt partnere által elkövetett erőszakba -tweetelte a francia esélyegyenlőségi minisztérium. A kormány segélyhívó számokat és weboldalakat üzemeltet, ahol bárki bejelentést tehet, különösen a lezárások alatt.

Kijevben a Femen mozgalom egy magányos aktivistája követelte, hogy Ukrajna ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, az Európai Tanács emberi jogi szerződését a családon belüli erőszak ellen. Eddig 34 állam tette ezt meg.

„Meggyőződésünk, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértése, egyúttal diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés. Az Isztambuli Egyezmény ezt deklarálja. Ezért követeljük ma, hogy Ukrajna írja végre alá” - mondta az akciója miatt előállított aktivista.

Ahogyan világszerte, Törökországban is békés gyűléseket, demonstrációkat tartottak a nők elleni erőszak megállításáért.

Az ENSZ és az Európai Unió vezetői is hangot adtak aggodalmuknak amiatt; hogy a világjárvány alatt emelkedik nők részéről érkező segélykérések száma, egyre több a családon belüli erőszak.