2024. április 25., csütörtök

Tragikus megnyilatkozás

Közfelháborodást keltett Srđan Nogo Aleksandar Vučić irányába tett fenyegetőzése

Reakciók sorát váltotta ki Srđan Nogo, a Dveri mozgalom korábbi parlamenti képviselőjének a KTV televíziós szereplése során tett kijelentése, ahol azt mondta Aleksandar Vučić államfőt balszerencse éri, ami nem kerüli el családját sem, vagyis szüleit és gyermekeit: Milicát, Danilot és Vukant sem – számolt be csütörtökön a Tanjug hírügynökség.

A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert politikus megnyilatkozását többen is elítélték. Így tett Zorana Mihajlović kormányalelnök is. Rámutatott, mindenkinek lehet véleménye mások politikai elveiről, nem is kell egyezni azokkal, ám betegesnek nevezte, hogy egy adott személy és családja számára valaki tragikus véget jósoljon. A kormányalelnök szavai szerint politizálni programok, munka és elért eredmények mentén lehet, nem pedig gyűlöletbeszéddel. Mihajlović arra figyelmeztetett, hogy azoknak, akik csak fenyegetni és sértegetni tudnak, nincs helyük a politikában.

Aleksandar Vulin belügyminiszter közleményében kijelentette, Nogoval fenyegetései miatt már „nem a pszichiáternek, hanem az igazságszolgáltatásnak kell foglalkoznia”.

Zoran Đorđević, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja közleményében megengedhetetlennek nevezte az effajta megnyilatkozásokat. Véleménye szerint büntetést érdemel Nogo azzal, hogy célkeresztbe helyezte az államfőt. Feltette a kérdést, hol van Marinka Tepić ilyenkor, hogy elítélje a gyilkosságra való felhívást, illetve hol van az ellenzék, hogy elítélje társuk megnyilatkozását? Véleménye szerint azzal, hogy nem ítélik el Nogo nyilatkozatát, csatlakoznak hozzá a felbujtásban. Majd mélységesen elítélte, hogy az államfő gyerekeit is belevonják a politikai leszámolásba.

Petar Petković, a kormány Koszovó és Metóhiával foglakozó irodájának igazgatója, a Pink televízión tett vendégszereplése során felhívta az illetékes szerveket, hogy reagáljanak Srđan Nogo mondataira, hiszen szerinte ez már túllépi a politikai ellenvélemény határát. Szavaival az állambiztonsági szerveknek kellene foglalkozniuk. Reményét fejezte ki, hogy az újságíró szervezetek és a civil szervezetek mellett, az EU és az Európa Parlament is elítéli megnyilatkozását.

A parlament mai ülését is meghatározta Nogo kijelentése, a képviselők közül többen elítélték a fenyegetést. Ðorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvázi ellenzék és frusztrációkkal teli politikusok számára semmi sem szent, hogy politikai pontokat szerezzenek. Mint mondta, Nogo, aki Dragan Đilas egykori koalíciós partnere volt, és aki már lassan eltűnik a politika színteréről, most szörnyű, embertelen útra lépve sérteget, csak azért, hogy újra a közélet részévé válhasson. Szavai szerint azzal, hogy kijelentette, Vučićot és családját balszerencse éri majd, célkeresztet rajzolt az államfő homlokára éppen akkor, amikor az államfő háborút indított a bűnszervezetek és a szervezett bűnözés ellen.

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselője nem értett egyet képviselőtársával, mondván, nem lehet ezekre a mondatokra egy frusztrált ember kampányának részeként tekinteni, különösen akkor nem, amikor néhány nappal ezelőtt Dér Csaba, a csantavéri bérgyilkos, akit a magyar hatóságok tartanak fogva, bevallotta, hogy két bűnszervezet is le akarta fizetni, hogy merényletet hajtson végre Aleksandar Vučić ellen. Mint mondta, nincs politikai gyilkosság, politikai háttérérdekek nélkül.

Csütörtök délután Srđan Nogót vizsgálati fogságba helyezték.