2024. április 20., szombat

Személycsere több bizottsági testületben

Megválasztották a régi-új esélyegyenlőségi biztost

A köztársasági képviselőház megválasztotta az új esélyegyenlőségi biztost. Az egyedüli jelölt erre a posztra Brankica Janković eddigi biztos volt, őt a Szerb Haladó Párt jelölte újra. A felszólalók méltatták eddigi munkáját, elismerték hogy lelkiismeretesen végezte, ő a legmegfelelőbb személy arra, hogy továbbra is ő álljon ennek a független testületnek az élén.

Brankica Janković kinevezése után kijelentette, ezután azokkal a panaszokkal foglalkozik majd, amelyek mandátuma után érkeztek be. Hozzátette, figyelmének középpontjában a legveszélyeztetettebb csoportok lesznek továbbra is. Elmondta, ezek után is szeretne együttműködni az állami szervekkel, de a civil szervezetekkel is.

Marija Jenđić, az Egyesült Szerbia képviselőnője a nemek egyenjogúsága kapcsán rámutatott, a szerbiai politikai életben jelentős változások következtek be, így mára már a 250 parlamenti képviselő közül 99 nő. Hozzátette, sikerült elérni azt is, hogy a nők ne csak százalékarányok legyenek egy testületben, hanem megbecsüljék a munkájukat. Kiemelte ugyanakkor, hogy akárcsak Európa más államaiban, Szerbiában is a nők fizetése alacsonyabb, mint az azonos munkahelyet betöltő férfiaké.

A parlament napirendjén több testület tagsága és elnöki kinevezése esetében is módosításra került sor, így a Pénzügyi Tanácsban, a parlament stabilizációs és társulási bizottságában történt kádercsere, kinevezték a parlament nemzetközi testületében a tagokat, továbbá az SZSZP, valamint a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) soraiból néhány lemondott képviselő helyére újakat választottak. Rövidebb vitát váltott ki Dušan Bajatović kinevezése a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ – keleti katonai szövetség) parlamenti delegációjának tagságába. Miloš Banđur, az SZHP képviselője kritikát fűzött a személyi megoldás ellen, hiszen mint rámutatott, Bajatovićot csak egyszer látta a parlamentben, akkor is késve érkezett a parlamenti elnök megválasztására. Kiemelte, nem érti, miért akarja valaki azt a benyomást kelteni, hogy Oroszország nem tud Bajatović nélkül meglenni.

Ivica Dačić, a parlament elnöke erre kiemelte: Ki mondta, hogy nincs a parlamentben ellenzék? Majd rámutatott, hozzá az a személyi javaslat jutott, amely kapcsán a képviselői csoportok a beleegyezésüket adták.

Ahhoz a megállapításhoz, hogy Bajatović nem vesz részt a parlament munkájában Snežana Paunović, az SZSZP képviselője annyit fűzött hozzá, hogy párttársa koronavírussal fertőzött.