2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT – Újvidéken rendkívüli helyzetet hirdetettek

Újvidéken 27.000 munkanélküli van, az önkormányzat az idén 105 millió dinárt költ a foglalkoztatás serkentésére (Dávid Csilla felvétele)

Újvidék (Dávid Csilla felvétele)

A városi válságstáb Újvidéken ma kihirdette a rendkívüli helyzetet, mert a tartományi székvárosban rohamos ütemben terjed a koronavírus.

Vajdaságban Újvidéken regisztrálták a legtöbb aktív fertőzött személyt, összesen 7470-en betegedtek meg a koronavírustól.

A városi válságstáb közleménye szerint kénytelenek voltak bevezetni a rendkívüli helyzetet, mert így az összes erőforrást a járvány megfékezésére fordítják.

Érvényben maradnak az eddig foganatosított intézkedések. Ezenkívül a rendkívüli helyzet kihirdetésével megtilthatják az öt személynél tömegesebb gyülekezést külső és belső térben, amennyiben nem lehet biztosítani a két méteres távolságtartást, a közparkokban és játszótereken, valamint a szabadban végzett fizikai aktivitás során ugyancsak legfeljebb öt személy tartózkodhat a megfelelő óvintézkedések betartásával, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése és a két méteres fizikai távolságtartás, továbbá tilos bármilyen ünnepség, sport és más szórakoztató rendezvény megtartása, a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartása idején egy asztalnál legfeljebb két személy ülhet, kivéve ha egy közösségben élő család tagjai ülnek asztalhoz, a fokozott óvintézkedések betartása a kozmetikai, fodrász-, szépségszalonokban, és a fitnesz-, és konditermekben, ami a védőmaszk mellett kesztyű használatát is jelenti.
Ezeknek az óvintézkedéseknek a zöme eddig is érvényben volt Újvidéken. Újabb intézkedést nem foganatosítottak, de az illetékesek felkérik a polgárokat, hogy minden ajánlást és kötelező intézkedést tartsanak be.