2024. március 28., csütörtök
A NŐK ELLENI ERŐSZAK MEGSZÜNTETÉSÉNEK VILÁGNAPJA

Nőtt a bántalmazások száma

A zéró tolerancia politikáját következetesen végre is kell hajtani

Szerdán emlékeztünk meg a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjáról. Szerte a világon ezen a napon veszi kezdetét a 16 Akciónap nevű kampány, mely az emberi jogok világnapján, december10-én ér véget. A kampány rávilágít arra, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. 

A nők elleni erőszak az egyes közösségekben különböző formákban fordul elő, legnagyobb mértékben a kiszolgáltatott és kirekesztett nőket érinti, mint a fogyatékkal élő nők, a roma nők vagy a migránsnők, áll a tartományi ombudsman közleményében.

Egyre többet hallhatunk arról, hogy a világjárvány idején megnövekedett a nők elleni erőszak a társadalmi elszigeteltség, a gazdasági stressz és a koronavírustól való félelem hatására. A családon belüli erőszak megelőzése és visszaszorítása azonban nem késleltethető vagy szüneteltethető. Az intézményeknek mindig kellő gondossággal kell eljárniuk, munkájukat a változó körülményekhez kell igazítaniuk, és mindent meg kell tenniük a szükséges támogatás és védelem biztosítása érdekében.

A tartományi ombudsman, mint az Élet erőszak nélkül hálózat koordinátora minden évben adatokat gyűjt a családon belüli erőszakról. Öt rendőrségi körzet adatai szerint 2019-ben összesen 6046 családon belüli erőszakot regisztráltak. A nők az áldozatok körülbelül 74 százalékát teszik ki. A korábbi évekhez hasonlóan az elkövetők az esetek mintegy 86-89 százalékában férfiak. A partnerük által fizikai vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 67 százalék.

A tartomány 14 ügyészségéből 11 szolgáltatott adatokat, melyek szerint az ügyészségek 1704 büntetőeljárást indítottak családon belüli erőszakkal kapcsolatban, valamint 196 pert a családon belüli erőszak elleni védekezési intézkedések meghatározására. A bíróság tavaly 703 ítéletet hozott. A letöltendő börtönbüntetések a kiszabott büntetések 31 százalékát teszik ki, és általában hat hónaptól egy évig terjedő időtartamban határozzák meg a fenyítő intézkedéseket. A próbaidő átlag a büntetések 52 százalékát teszi ki. Összesen 447 biztonsági intézkedést hoztak, amelyek többsége a sértett megközelítését és a vele való kommunikációt tiltja, valamint az alkoholfüggők kötelező kezelését.

A fenti adatok arra utalnak, hogy az erőszak még mindig elterjedt, és további erőfeszítéseket kell tenni a védelmi és megelőzési rendszer még hatékonyabbá tétele érdekében. Az illetékes intézmények és az erőszak áldozatainak védelméért felelős állami szervek hatékony együttműködése mellett, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a nemi alapú erőszak elfogadhatatlan, és léteznek segítségnyújtási és támogatási mechanizmusok.

A nők elleni erőszak zéró toleranciájának politikáját nem szabad csak a jogi és egyéb dokumentumok elfogadásában tükrözni, biztosítani kell ezek következetes végrehajtását minden egyes erőszakos esetben. Csak az összes felelős szereplő mozgósításával, az állami intézmények és szervek, a média, valamint a polgárok támogatásával lehet toleráns, erőszakmentes és igazságos társadalmat felépíteni.