2024. április 25., csütörtök

A halálba indulók köszöntenek!

Bezárnak a szerbiai utazási irodák – A kisvállalkozókkal együtt tömeges tiltakozó megmozdulást jelentettek be Belgrádban

Kilátástalan helyzetükre szeretnék ismét felhívni a figyelmet a szerbiai utazási irodák. A bejelentések szerint a vendéglátósokkal, szabadúszókkal és a zenészekkel együtt december 2-án a pénzügyminisztérium belgrádi épülete elé vonulnak. Követeléseik között szerepel majd a veszélyeztetett ágazatok támogatása, az adók és járulékok csökkentése és – mint fogalmaznak – a különféle felügyelőségi zaklatások leállítása. A turisztikai ügynökségek és a kisvállalkozók alulról szerveződő megmozdulását a szerbiai vállalkozók érdekképviselete és az ország négy legnagyobb idegenforgalmi tömörülése is támogatja.

Időközben a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesülete (UTAS), a Szerbiai Független Idegenforgalmi Ügynökségek Társulása (ANTAS), az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége (YUTA ) és a Fogadóügynökségek Egyesülete (URA) közös közleménnyel fordult a nyilvánossághoz. A dokumentumban kiemelik, hogy elítélik a médiában megjelenő kijelentéseket, melyek szerint az utazási irodák tulajdonosai azért indítanak csődeljárásokat, hogy ne kelljen teljesíteniük az ügyfeleik iránt vállalt kötelezettségeiket.

NEM A KÖTELESSÉG ALÓL AKARNAK KIBÚJNI

Az országos tömörülések közleményükben kiemelik, hogy az elmúlt kilenc hónap alatt folyamatosan figyelmeztették az illetékes szerveket az idegenforgalomban uralkodó kilátástalan helyzetről, de enyhítésére érdemi megoldás nem született. Emlékeztettek, hogy az ügynökségek március óta teljes bevételkieséssel dolgoznak, és a járványhelyzet romlása miatt a közeljövőben sem reménykedhetnek a változásban. Szavaik szerint az idegenforgalmi minisztérium mellett több más illetékes állami szervnek is egyértelműen jelezték, hogy támogatás hiányában számos ügynökség csődbe megy. Ennek következtében pedig veszélybe kerül a járványügyi intézkedések miatt kiadott csereutalványok beválthatósága, a pénzbeli megtérítésre viszont a külföldön rekedt utazási előlegek miatt nem lesz lehetőség.

Újvidéken üres bőröndökkel próbálták felhívni a figyelmet problémáikra az utazási irodák augusztusban (Fotó: Tóth D. Lívia)

Újvidéken üres bőröndökkel próbálták felhívni a figyelmet problémáikra az utazási irodák augusztusban (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az utazási irodák bezárása tehát semmiképp nem lehet meglepetés, csupán az elmúlt időszak következménye – írták az országos szövetségek képviselői. Kiemelték, hogy az ügynökségek többsége akkor döntött a csődeljárás elindításáról, amikor a működési engedélyükhöz szükséges biztosítási kötvényeket és banki garanciákat sem tudták megkapni.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az utazási irodák elsődleges célja továbbra is az ügyfeleik érdekeinek megóvása, hisz az utasok évek alatt megszerzett bizalmával egyik ügynökség sem élne vissza. Kérik a fogyasztóvédelmi egyesület megértését is: felszólítják, hogy segítsen olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi az utasok kártalanítását.

Miközben az országos tömörülések újra a megoldást keresik, az ügynökségek drasztikusabb lépésre szánták el magukat: lakatot helyeztek az irodáik ajtajára.

SOK KICSI SOKRA MEGY!

Csütörtökön a szerbiai utazási irodák szinte mindegyike kapott egy felszólítást, amelyben összefogásra kérik őket a megmaradásért küzdő kollégáik. A Kicsik is lehetnek erősek! elnevezésű megmozdulás értelmében mától szinte minden ügynökség ajtaja bezárul, és munkaszünetet vezet be mindaddig, amíg az állami szervek egyenlő munkafeltételeket nem biztosítanak számukra. „A tiltakozáshoz minden olyan iroda csatlakozik, amely nem került be azon 30 kivételezett közé, akik kiválthatták a működési engedélyüket” – áll a felhívásban.

Az alulról szerveződő megmozdulást a Morituri te salutant!, azaz A halálba indulók köszöntenek! jelmondattal erősítették meg a tiltakozásban részt vevő ügynökségek. Ennek értelmében akövetkező időszakban minden utazási iroda ajtaján, ajánlatán és internetes felületén tájékoztatják ügyfeleiket a bezárásuk okairól.

Az egységesített értesítés szerint az előző miniszter döntése értelmében megvonták tőlük a munkajogot, a nemrégiben kinevezett idegenforgalmi miniszter viszont olyan teljesíthetetlen feltételeket szabott a működési engedély kiváltásához, amely a biztosítási társaságoknak kedvez. Kiemelik, hogy az állami szervek félrevezették az ügyfeleiket, amikor azt állították, hogy az utasok érdekeit szolgálják a biztosítási kötvények kiváltására vonatkozó rendelkezések.

Az utazási irodák kérik az ügyfeleiket, hogy támogassák a megmaradásukért folytatott harcot. A felszólításuk szerint ezt úgy tehetik meg, ha a csereutalványok beváltásának módjáról és a kártérítési lehetőségekről az idegenforgalmi minisztériumnál érdeklődnek. A bezárt ajtókra kifüggesztett és elektronikusan is megjelentetett kiírásukon megtalálhatók az illetékes állami szervek telefonszámai is.

Ugyanekkor az utazási irodák országos tömörülései arra szólította fel a tagságukat, hogy december 2-án vegyenek részt azon a tüntetésen, amelyet a szerbiai vállalkozók érdekképviseletével együtt szerveznek meg Belgrádban. A szervezők kérik a résztvevőket a járványügyi rendelkezések betartására, a politikai pártokat pedig felszólították, hogy maradjanak távol az eseménytől.

Az utazási irodák problémáiról a Megkoronázott cirkusz az idegenforgalomban cikkünkben is olvashat.