2024. március 28., csütörtök

Munkahelyek a járvány célkeresztjében

Az idénymunkásokat, az alkalmi munkavállalókat és a meghatározott időre foglalkoztatottakat fenyegeti főképp a munkanélküliség veszélye Európában a koronavírus-járvány miatt – derült ki a Eurostat felméréséből. Szerbiában is egyes foglalkozásokat súlyosabban érintett a járványhelyzet.

– Már azonosítottuk azokat az ágazatokat, amelyeket leginkább sújtotta a járvány okozta válság. Ide sorolható az idegenforgalom, a közlekedés és a textilipar, amelyben kevesebb munkaerőre tartanak igényt – nyilatkozta a Prva televíziónak Radojka Nikolić közgazdász.

Mint elmondta, azt kell nézni, hogy mit tesznek a környező országok, és követni a példájukat. Kiemelhető Németország, ahol július elején csökkentették az általános forgalmi adót (áfát).

– Jelenleg rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyük mindazoknak a vállalatoknak a megmaradását, amelyek számára ez lehetséges, és ebben természetesen az államnak van a legnagyobb szerepe – mutatott rá Nikolić.

Figyelembe véve, hogy az új intézkedésekkel 18 óráig korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények működését, ez az ágazat még csak ezután szembesülhet a nehézségekkel.

– A csökkentett munkaidő miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen nem tudunk ilyen rövid idő alatt annyi pénzt keresni, hogy túléljük, de ez csak az első csapás. A második a vendégek aggodalma a tisztaság miatt a vendéglátóipari létesítményekben. Biztos vagyok abban, hogy a vendéglők tisztábbak, mint más létesítmények. Mindez, úgy vélem, 70 százalékos forgalomcsökkenést okoz, ami nagy gond, de módot kell találnunk arra, hogy megküzdjünk az előállt helyzettel – közölte Petar Gajić étteremtulajdonos.

A szakértők szerint a munkahelyek megtartása a következő időszakban bizonytalan lesz az állandó munkaviszonyban lévők számára is, mivel számos olyan vállalat szűnhet meg, amelyben nincs elég megrendelés. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a következő év elején nehéz időszak elé néznek azok a vállalkozók, akik éltek az állami segéllyel, mivel akkor jár le a határidő, amely alatt nem bocsáthatták el a munkavállalóikat.