2024. március 28., csütörtök

Újévtől új nyugdíjbavonulási feltételek

Két hónappal később mehetnek öregségi nyugdíjba a nők – Megváltoznak a munkaévek alapján megítélt nyugdíjaztatás feltételei is

2021. január 1-jétől a nőknek 60 nappal tovább kell dolgozniuk ahhoz, hogy igényelhessék a teljes értékű nyugdíjaztatást. Ez azt jelenti, hogy két hónappal a 63. születésnapjuk után adhatják át kérelmeiket. A férfiak esetében az idén nem módosítottak az öregségi nyugdíj feltételein, így számukra továbbra is 65 éves korhatár és 15 ledolgozott munkaév szükséges a teljes értékű nyugdíj kérelmezéséhez – áll az adóhivatal jelentésében.

A ledolgozott munkaévek alapján történő nyugdíjaztatásra vonatkozó rendeletek azonban a férfiak és a nők esetében is módosultak – hangsúlyozta Vladimir Stanković, a nyugdíjbiztosítási alap igazgatója. A Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy az új szabályozás szerint a nőknek legkevesebb 39 évig és 4 hónapig kell dolgozniuk ahhoz, hogy 58 éves és 4 hónapos korukban kérelmezhessék a törvény által meghatározott korhatár előtti nyugdíjba vonulást. A férfiak 59 évesen igényelhetik az előrehozott nyugdíjaztatást, 40 munkaévet igazolva – ismertette az új rendelkezéseket az igazgató.

AZ ÉV VÉGÉIG A RÉGI FELTÉTELEK ÉRVÉNYESEK

Stanković kitért az idén még érvényben levő szabályzat részleteire is, az év végéig ugyanis a nyugdíjaztatást még a régi feltételek alapján kérelmezhetik az érintettek. Ennek értelmében december 31-éig a 65 éves férfiaknak és a 63 éves nőknek is 15 ledolgozott munkaévre van szükségük ahhoz, hogy igényeljék a teljes értékű öregségi nyugdíjat.

Kontraszt: nyugdíjasok és a nyugdíjra még nem is gondolók (Fotó: Dávid Csilla)

Kontraszt: nyugdíjasok és a nyugdíjra még nem is gondolók (Fotó: Dávid Csilla)

Azoknak a nőknek, akik még ebben az évben elindítanák a korhatár előtti nyugdíjaztatás eljárását, 39 ledolgozott munkaévvel kell rendelkezniük, és legkorábban 4 hónappal az 57. szülinapjuk után adhatják át kérelmüket. A férfiak akkor igényelhetik az előrehozott nyugdíjaztatást, ha a 40 munkaév mellett az életkoruk 58 év és 4 hónap – magyarázta az alap igazgatója. Kiemelte, hogy a 2019-ben nyugdíjaztatottak 20 százaléka használta ki azt a lehetőséget, hogy ledolgozott munkaévek alapján vonuljon nyugdíjba. Az idén az előrehozott nyugdíjaztatást a kérelmezők 13 százaléka igényelte: eddig 35 ezren tudták bizonyítani, hogy elegendő munkaévük van a nyugállományba vonuláshoz.

Az öregségi és a munkaévek alapján elszámolandó nyugdíjaztatás mellett még egy alapon lehet kérelmezni a nyugdíjat, az pedig a betöltött 45. életév. Ezt a lehetőséget a nők és a férfiak is egyaránt kihasználhatják, ha nem szeretnék kivárni a teljes értékű nyugdíjaztatás feltételeinek teljesülését – mondta Stanković. Hozzátette: évente körülbelül 500 ilyen kérelmet dolgoznak fel.

ÉLETTÁRSAK IS IGÉNYELHETIK A NYUGDÍJAT

Az alap igazgatója felhívta a figyelmet az idéntől érvényben levő rendelkezésre is, amely szerint a családi nyugdíjat az élettársi viszonyban élők is kérelmezhetik. Mint arról korábban is beszámoltunk, az élettárs akkor örökölheti a párja nyugdíját, ha a viszonyuk legkevesebb három évig tartott, és van közös gyerekük. A nők ezt legkevesebb 53 évesen, a férfiak pedig 58 évesen tehetik meg, a gyerekek pedig legfeljebb 26 éves korukig élvezhetik a szüleik után odaítélt családi nyugdíjat.

Stanković arra is felszólította a lakosokat, hogy a tervezett nyugdíjba vonulás előtt két évvel már ellenőrizzék a bejegyzett munkaéveiket, és időben kezdjék el gyűjteni a határozathoz szükséges dokumentációt. Kiemelte, hogy a lakosok a tolóablaknál való sorakozás mellett postán is elküldhetik az igényléseiket, de a koronavírus-járvány kezdete óta már elektronikusan is kérelmezhetik a nyugdíjba vonulásukat. Az idén hozzávetőleg hétezer online igénylést dolgozott fel az Alap – ismertette az érdeklődést az igazgató.