2024. április 25., csütörtök

Betegőrző monitorok érkeztek Zentára

A magyar kormány ajándéka nagy segítség a Zentai Közkórháznak

Tíz darab betegőrző monitort ajándékozott Magyarország Kormánya a Zentai Közkórháznak. Az ajándékokat ünnepélyesen Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja adta át szerda reggel a Zentai Közkórházban dr. Csáki Beáta igazgatónak. Az eseményen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, nagyon fontos adományról van szó, mely Magyarország odafigyelését tükrözi:

Az új monitorok most az izolációs részbe kerülnek (Herédi Krisztián felvétele)

Az új monitorok most az izolációs részbe kerülnek (Herédi Krisztián felvétele)

– Ez az odafigyelése nem csak orvostechnikai értelemben fontos, hanem szimbolikus értelemben is, hiszen a szomszédságpolitikáról és a szolidaritásról is szól.

A tartományi házelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az elmúlt hónapokban is jelentős támogatásokat biztosított az itt élő magyar közösségnek, ez a mostani adomány a harmadik a sorban, és valószínűleg hamarosan még egy ennél nagyobb adomány érkezik majd.

Ezt megerősítette Csallóközi Eszter főkonzul is, és elmondta, hogy Magyarország még a tavasszal felkészült erre a helyzetre, így most segíteni tud:

– Magyarország kormánya úgy látja, hogy országon belüli és országok közötti szolidaritásra van szükség ahhoz, hogy az egész régió, és tágabb értelemben az egész emberiség sikeresen védekezzen a koronavírus járvánnyal szemben. Ennek részeként érkezett ez a tíz darab betegőrző monitor Zentára, és amennyiben szükség mutatkozik rá, lesz még több is – mondta.

Dr. Csáki Beáta igazgató nagyon nagy segítségnek nevezte az adományt és megköszönte a magyar kormány odafigyelését:

– A betegőrző monitorjaink régebbi típusúak, így ezek a korszerű gépek nagyban segítik a munkánkat. Használni tudjuk őket műtétek alkalmával, az intenzív ágyak mellett és a betegszállításnál is. Az új monitorok most az izolációs részbe kerülnek, ugyanis térségünkben is nő a betegek száma, a későbbiekben pedig más osztályokon és a műtőben is tudjuk majd használni – mondta.