2024. március 29., péntek

Legfeljebb ketten a kávézó asztalánál

Újvidéken is rendkívüli helyzetet rendeltek el

A város válságtörzsének tegnapi ülésén megszületett a döntés a rendkívüli helyzet bevezetéséről a tartományi székváros területén. Ezt a döntést a koronavírus-járvány okozta helyzet rosszabbodása miatt voltak kénytelenek meghozni. A rendkívüli helyzet bevezetésével a város minden erőforrást megmozgat(hat) a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében. Ennek értelmében központilag fogják irányítani a további munkát abból a célból, hogy elejét vegyék a járvány tombolásának. A továbbiakban is érvényben maradnak az eddig meghozott intézkedések, a válságtörzs felszólítja a polgárokat, hogy ezeket feltétlenül tartsák is be.

A rendkívüli helyzet bevezetése megtiltja a nyílt és zárt területen való, ötnél több fős gyülekezést abban az esetben, ha nem tartható be a két méteres távolság és az egyéb védelmi előírás. Ez vonatkozik a parkokra, játszóterekre, valamint a nyílt területen történő edzéskor is csak öt személy jelenléte engedélyezett. Minden zárt térben kötelező a védőmaszk használata, a két méteres távolság betartása, valamint tilos ünnepségek és bármilyen sportesemény megtartása. A vendéglátóipari helyiségekben csak két személy ülhet egy asztalnál, kivéve ha egy családról, vagy kisgyermekekről van szó, ugyanakkor fontos az asztalok közötti két méteres távolság betartása is. A védőintézkedések a fodrász- és szépségszalonokban, edzőközpontokban is érvényesek. A felsorolt intézkedések többsége azonban már érvényben van egy ideje a város területén, a rendkívüli helyzet elrendelésével egyetlen újabb intézkedést sem hoztak meg. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint Újvidéken tegnap is jelentősen növekedett az újonnan fertőzöttek száma. Emiatt az intézet rendkívülinek ítélte meg a helyzetet, amelyhez az is hozzátartozik, hogy szerdán rekordszámú, összesen 458 beteg került kórházba a vírus miatt.

COVID-rendelőközpont az Újtelepen
Az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos betegeket, ez azt jelenti, hogy azok, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt csak ebben az egészségügyi intézményben tehetik meg – a fertőzésveszély elkerülésének érdekében a Zmaj Ognjeni Vuk utcai Jovan Jovanović Zmaj egészségházban nem fogadják őket. A rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.