2024. március 29., péntek

Új mesekönyvek a Bambi óvodában

A topolyai Bambi Gyermekintézményben a járványügyi előírások betartása mellett folyik a munka. Megérkezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően megvásárolt mesekönyvcsomag.

Fényszárosi Fekete Tímea igazgató és Magó Apró Virginia gyógypedagógus-logopédus a Bethlen Gábor Alap jóvoltából vásárolt gyermekkönyvekkel

Fényszárosi Fekete Tímea igazgató és Magó Apró Virginia gyógypedagógus-logopédus a Bethlen Gábor Alap jóvoltából vásárolt gyermekkönyvekkel

A tetszetős kiadványokat örömmel vették kezükbe a kicsik, a játék és szórakoztatás mellett azonban ezeknek a könyveknek a nevelésben és oktatásban is célzott szerepük lesz. Fényszárosi Fekete Tímea, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy mivel folyamatosan fejlesztik a beszédkészség is, ebben nagy segítséget nyújt majd ez a 97 ezer dinár értékű könyvcsomag.
Magó Apró Virginia, az intézmény gyógypedagógusa-logopédusa hangsúlyozta, hogy lehetőség szerint otthon is ajánlatos lenne kiszűrni a háttérzajokat, és a gyerekekkel közös meseolvasással fejleszteni a beszédkészséget, gyarapítani a szókincset. Az óvodában magyar, szerb és vegyes csoportok is vannak. Mivel nem ritka a vegyes házasság, amelyben az egyik szülő anyanyelve szerb, másiké pedig magyar, azt ajánlja, hogy ilyen esetekben célszerű, ha egyik és másik szülő is a saját anyanyelvén beszél a gyermekhez, mert a tapasztalatok szerint így sajátítják el leghatékonyabban mindkét nyelvet. Ha nincs meg a következetesség, akkor az zavart kelthet a gyermekekben.

Az oktatási intézményhez tartozó tizenhárom épületben összesen 39 csoportban folyik a munka. Azt is megtudtuk, hogy a járványügyi előírások betartása mellett zajlik az óvodai oktatás és nevelés a tanév kezdete óta. Mindennap, ha megérkeznek, lázmérésen és fertőtlenítésen esnek át a gyerekek, majd a csoportokban ügyelnek az előírt távolságok betartására is. Az óvoda épületének minden részlegében folyamatos a fertőtlenítés. A kilincseket, a korlátokat és a játékokat is naponta többször fertőtlenítik. A napközis csoportok számára az úgynevezett egész napos ott-tartózkodás 5:30 től 15:30 ig tart. Napközis ellátásra csak azok jogosultak, akik esetében mindkét szülő munkaviszonyban van.
Az idei évi beruházások közül az igazgatónő kiemelte, hogy az év elején sikerült felújítani a vizesgócot a bajsai óvodában. Ezenkívül valamennyi játszótér felújítására is sor került, a Zentai úti Nyuszika óvodában pedig lecserélték a nyílászárókat. A következő beruházás a központi épület konyhai részlegének a felújítása lesz. Tavaly nyáron a központi épület fűtését is sikerült korszerűsíteni, valamint tartományi támogatásból nyolc napkollektort helyeztek el az épület tetején, ami biztosítja a melegvíz-ellátást.

Azt is elmondta, hogy évről évre megszervezték a Napsugaras ősz elnevezésű műsorukat, melyet elsősorban a nagyszülőknek szántak. Az idén a járványügyi helyzet nem engedte meg, hogy a szokásos módon szervezzék meg, de a nagyszülőknek szánt kisműsor megvalósult. Úgy juttatták el a nagytatákhoz, nagymamákhoz, hogy felvételezték az előadást, és minden nagyszülő megkapta a felvételt. Emellett még alkalmi ajándékkal is kedveskedtek nekik.
A topolyai óvodában a járványügyi előírások betartása mellett szeretnék megoldani, hogy a Télapó az idén is ellátogasson ebbe az intézménybe. A téli szünet egyébként, ha időközben másképp nem rendelkeznek, december 24-én kezdődik és január 13-ig tart.
Az igazgatónő a szülőknek azt üzeni, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, és ha tüneteket észlelnek a kisgyereken, ne engedjék óvodába, és erről értesítsék az óvodapedagógusokat is.