2024. március 28., csütörtök

Kedvezmények városszerte

Fekete péntek alkalmából bizonyos helyeken több napig fog tartani az árleszállítás

Már egy hónappal ezelőtt megjelentek itt-ott a városban azok a hatalmas, figyelemfelkeltő fekete plakátok, melyek egyes üzletláncok nagy árleszállításaira hívják fel a lakosok figyelmét a fekete péntekre, azaz a vásárlás nem hivatalos ünnepére. Egyes boltokban egy hónapon keresztül tartanak az akciók, valahol azonban egy hétre, hétvégére vagy kizárólag az adott napra korlátozódnak a kedvezmények. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan üzletet, ahol olcsóbban vásárolhatunk ezekben a napokban.

Az Amerikai Egyesült Államokból származó Black Friday napon általában az elektrotechnikai eszközök a legkelendőbbek. A Dudi co. vállalat a pénteki nap első perceiben teszi közzé honlapján az ajánlatát, de lapunk kérésére elárulták, hogy a vásárlók 5–75 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak, az akció pedig bizonyos termékekre vonatkoznak. Az üzlet képviselői elmondták, hogy a járványhelyzet miatt ajánlataik az online megrendelésekre is kiterjednek. A Magnotronban hétfőig tart a vásárlási akció, akárcsak a Rodában található Technomanijában. A Gigatronban több mint 2000 termék árát szállítják le, a Top Shopban pedig 10 közkedvelt terméket.

A kozmetikai szerek kedvelőit a DM-ben 20–40 százalékos árcsökkentés várja hétfőig, a Lillyben minden 15 százalékkal lesz olcsóbb kizárólag pénteken.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

A ruházati cikkek is igen kedvező áron kaphatóak. A Deichmann és a Metro cipőboltokban vasárnapig féláron juthatnak hozzá a lábbelikhez a vevők, az Opposite shoes üzletben 20–40 százalékos kedvezmények várják a vásárlót a hónap végéig, az Office Shoes pedig 20–50 százalékos kedvezménnyel kedveskedik a vásárlóknak vasárnapig. A Legendben 20 százalékos árleszállítással vásárolhatunk ruhaneműt, a C&A-ban 30–50 százalékkal olcsóbbak bizonyos darabok. A Tom Tailor egész készletére vonatkozó 30 százalékos leszállítást kínál, az LC Waikiki és a Takko butikok akciókkal és kuponokkal kedveskednek a vásárlóknak. Sportruházatot féláron vehetünk a Đak üzletben, a Sport Visionban és a Planeta Sportban. Mindegyik sportszaküzletben csak bizonyos termékekre vonatkozik az ajánlat. A gyermekruházatot és játékokat árusító boltok közül a Mendában 10–50 százalékos kedvezményre számíthatunk, az Aksaban 25–50 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk vasárnapig.

A bútorszalonok közül a Jyskben vasárnapig bizonyos termékeket akár 70 százalékkal olcsóbban szerezhetünk be, a Vitorogban 10 százalékos a kedvezmény a hónap végéig.

A könyvek kedvelői a Laguna könyvesboltban 20 százalék kedvezményt kapnak, ha a külföldi könyvek és az ajándéktárgyak mellett döntenek.

A gyógyszertárak közül a Benu 20 százalékos kedvezményt kínál azoknak, akik táplálékkiegészítőket vagy dekorkozmetikumokat szeretnének venni, a Diopta látszerészüzlet is ugyanekkora kedvezményt kínál bizonyos termékekre.

A vegyeskereskedések és a bevásárlóközpontok is csatlakoztak a vásárlási naphoz. Az Univerexport üzleteiben 33 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk, ez az ajánlat azonban nem vonatkozik az élelmiszerekre. A Roda bevásárlóközpontban több mint 2000 termék árát szállítják le 70 százalékkal.

A legtöbb üzlet szórólapján is felhívja a figyelmet a járvány megfékezése céljából meghozott egészségügyi intézkedések betartására, illetve arra kérik a vevőiket, hogy a tömeg elkerülése érdekében inkább online vásároljanak.

Pap Ágota pszichológust arról kérdeztük, milyen nyomásnak vannak kitéve a vásárlók ezen a hazánkban is meghonosult napon.

– Ez a nap elég közel van a karácsonyhoz, így tervezett költekezésre adhat okot az embereknek. Míg korábban csak egy naphoz kötődött a vásárlás globális napja, mára bizonyos helyeken egész hónapot foglal magába, ami nyomasztó is lehet. Az egy napra korlátozódott kedvezmények nem sok időt hagynak a vásárlónak arra, hogy átgondoltabban döntsön. Ha tervezetten vásárolunk, akkor általában olyasmit veszünk, amire valóban szükségünk van. Tudni kell, hogy a sürgetés egy marketingtrükk, például, ha egy webshopon feltüntetik, hogy rajtunk kívül még többen is nézik ugyanazt az ajánlatot. Mindez pszichológiai nyomást jelent a vásárlónak, ami arra ösztönzi, hogy még gyorsabban hozzon döntést. Manapság versengéssé alakult a termékek megkaparintása. A gyűjtögető típusú embereknek nagyon fontos, hogy vásároljanak ezen a napon, viszont vannak olyanok, akik tervezetten erre a napra időzítik a beszerzést. Nagyon kevés a tudatos vásárló és mindenki akarva-akaratlan bele tud esni a marketingtrükkök csapdájába, bármennyire is azt gondoljuk magunkról, hogy átverhetetlenek vagyunk. Ez nem gyengeség, hanem állapot, hisz szakemberek kutatják, hogy melyik vásárlónak mi a gyenge pontja. A bankkártyával történő netes vásárlás is becsapós lehet, hisz a kártya azt az érzetet keltheti, hogy nem a saját pénzünket költjük, a fizetőeszköz olyankor nincs a kezünkben, ezért kissé elidegenítődik a pénzünk, és könnyebben átléphetjük költekezési keretünket – mondta a szakértő. Pap Ágota hozzátette, hogy a jelenlegi járványhelyzetben kevés kellemes inger érheti az embereket, amit a vásárlás során valamennyire megpróbálnak majd pótolni.