2024. április 23., kedd

Kétszáz migránst szállítottak el Szabadkáról

Aleksandar Vulin belügyminiszter találkozott az akció résztvevőivel

A szerbiai Belügyminisztérium illetékesei szerdán a kora reggeli órákban egy összehangolt akció keretén belül elszállították a szabadkai vasútállomáson, valamint a kelebiai erdőben tartózkodó illegális migránsok jelentős részét. A Belügyminisztérium közleménye szerint Aleksandar Vulin, Szerbia belügyminisztere is a helyszínen tartózkodott, ahol találkozott a szolgálatot teljesítő rendőrökkel. A miniszter nyilatkozatában kiemelte, hogy a rendőrök a jövőben is szigorúan felügyelik a törvények betartását.

– Az országban lévő migránsoknak lehetőségük és joguk van ahhoz, hogy a befogadóközpontok valamelyikében tartózkodjanak. Ezeken a helyeken megfelelő egészségügyi ellátást tudunk nekik biztosítani. Viszont, aki engedély nélkül elhagyja ezeket a befogadóközpontokat, aki a szükséges dokumentumok nélkül közlekedik, és aki azt gondolja, hogy nem köteles betartani Szerbia törvényeit, a belügyi szervekkel találja magát szembe. Szerbia egy humánus és szervezett ország, de mindenekelőtt egy olyan ország, amelyben tiszteletben tartják a törvényeket. Ezeket a törvényeket senki sem sértheti meg anélkül, hogy ezért a tettéért ne büntetnék meg, illetve, hogy nem kellene számolnia a Belügyminisztérium szerveinek válaszlépésével. A Belügyminisztérium képviselői a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy a mindennapi életünk biztosítva legyen, és hogy azt a menekültkrízis se veszélyeztesse – fogalmazott Aleksandar Vulin, aki azt is hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatt szükség van a menekültek egészségének a megóvására, ugyanakkor Szerbia lakosainak egészségét is meg kell védeni.

A belügyminiszter kíséretében ott volt Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója, valamint Vladimir Cucić, Szerbia menekültügyi biztosa.

A subotica.com hírportál információi szerint az akció keretén belül négy autóbusszal körülbelül 200 menekültet szállítottak el a városból, illetve a környékéből a Preševóban lévő befogadóközpontba.