2024. március 28., csütörtök

Straw Wars: Mondj nemet a műanyag szívószálra!

Óbecsei fiatalok környezetvédelmi akciója

Az Óbecse Fiatal Környezetvédői elnevezésű ifjúsági csoport – az Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával, valamint a Szerbiai Fiatal Kutatók, a Vajdasági Erdőtelepítők Mozgalma, a Tim42, a CeGraD és az Empower együttműködésével – környezetvédelmi akciót indított Straw Wars: Mondj nemet a műanyag szívószálra! címmel.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A fiatalok azért hirdetett harcot a községben a műanyag szívószálak ellen, mert az egyszer használatos nejlonszatyrokhoz hasonlóan ezeknek is vannak környezetkímélő, de kevéssé ismert és hozzáférhető alternatív változatai – akciójukkal ezekre a lehetőségekre szeretnék felhívni a lakosság és a vendéglátóipar figyelmét. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek csatlakoznak a kezdeményezésükhöz, többször használatos rozsdamentes acél szívószálat kapnak ajándékba, emellett pedig megszerzik az Eco friendly, azaz Környezetbarát vendéglátóhely titulust is. A tegnap elkezdődött akció szombatig tart, ez alatt az idő alatt a lakosságot szórólapokon tájékoztatják az egyszer használatos műanyag okozta környezetvédelmi és egészségügyi problémákról, azok pedig, akik lemondanak valamelyik vendéglátóipari helyen a műanyag szívószál használatáról, tartós és könnyen tisztítható acél változatot kapnak helyette.

Egy műanyag szívószálat átlagosan legfeljebb 20 percig használnak az emberek, de akár 500 évbe is beletelik, mire lebomlik. Az óceánok évente több mint egymillió tonna műanyagot nyelnek el, és ha ez a trend tovább folytatódik, a becslések szerint 2050-re az óceánok és tengerek vizeiben több lesz a műanyag, mint a hal.

A szervezők arra külön szeretnék felhívni a figyelmet, hogy napjainkban az ivóvízben és az élelemben (főleg a halakban és a tenger gyümölcseiben) is található 5 mm-nél kisebb mikroműanyag, és a kutatások szerint átlagosan csaknem 5 gramm műanyag kerülhet hetente a szervezetünkbe – ez annyi, mint amennyi műanyagot egy hitelkártya tartalmaz.