2024. április 19., péntek

A legkeményebb mérkőzés

Danyiil Medvegyev 2021-ben megszorongatná Đokovićot és Nadalt
Medvegyev emlékezni fog a Thiem elleni meccsre (Fotó: Beta/AP)

Medvegyev emlékezni fog a Thiem elleni meccsre (Fotó: Beta/AP)

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta vasárnap este a londoni O2 Arénában Danyiil Medvegyev, aki szetthátrányból fordítva győzte le Dominic Thiemet az ATP-döntőben. Az orosz teniszező azt mondta: ez volt élete legkeményebb mérkőzése. Mint ismeretes, a világranglista negyedik helyezettje a fináléig vezető úton legyőzte a világelső Novak Đokovićot és az ATP-rangsorban második Rafael Nadalt is, mégis azt mondta: ha visszatekint majd erre a tornára, a 27 éves osztrák rivális elleni diadalra lesz a legbüszkébb. „Életem legkeményebb győzelme volt, mert Dominic ellen nagyon nehéz játszani. Ráadásul szerintem most a legjobbját nyújtotta, én legalábbis végig ezt éreztem. A második szettben nagyon közel volt ahhoz, hogy megnyerje a találkozót, de sikerült meccsben maradnom. Persze a döntő játszmában én is úgy éreztem, nagyon fáradt vagyok fizikailag, de rajta is láttam, hogy fárad, lemaradt néhány labdáról, és kicsit lassabban futott már, mint korábban.” Az orosz játékos kiemelte: úgy érzi, nagy teljesítmény, hogy nem egy ötszettes, hanem egy háromszettes mérkőzésen sikerült kifárasztania Thiemet.

Mint azt már megírtuk, Medvegyev sikere egyedülálló az ATP zárótornája történetében abban a tekintetben, hogy a torna során a világranglista első három helyezettjét is le tudta győzni. „Elképesztő. A csoportban legyőztem Novakot, aztán az elődöntőben Rafát, majd a fináléban Dominicet, a világ legjobbjait. Ez nagyon sokat jelent nekem. Megmutatja, hogy ha jól játszom, ha jól érzem magam fizikailag és mentálisan is, mire vagyok képes. A cél az, hogy ezt minél többször produkálni tudjam, remélhetőleg ilyen meccseken, mint ezek.”

London 12 évig volt az ATP-vb házigazdája – a jövő évtől Torinóba költözik a viadal –, a 2009-es első versenyt Medvegyev honfitársa, Nyikolaj Davigyenko nyerte meg, aki most az orosz tévé szakkommentátoraként tevékenykedett. Medvegyev azt mondta: nagyon boldog, hogy példaképe nyomdokaiba léphetett, és a londoni történet ugyanúgy zárult, ahogy elkezdődött, nevezetesen, hogy egy orosz emeli magasba a trófeát. „Szuper menő! Egyébként nem is tudtam, hogy Nyikolaj Davigyenko kommentálja a meccsemet az orosz tévében. A mérkőzés után aztán tudtunk váltani néhány szót.”

A 24 éves moszkvai teniszező a trófea mellé 1,5 millió dollárt is kapott, célja pedig az, hogy 2021-ben „megszorongassa” Đokovićot és Nadalt.