2024. március 19., kedd

Genet kultikus műve a mának is üzen

Dino Mustafić az Újvidéki Színházban rendez

A bemutató felé közelednek A paravánok (Les paravents, 1962) c. előadás próbái az Újvidéki Színházban. A francia író, drámaíró Jean Genet kultikus drámáját Dino Mustafić kiváló film- és színházrendező állítja színpadra.

A nemzetközileg elismert alkotó a Szarajevói Színpadi Művészetek Akadémiáján rendezői, a Szarajevói Bölcsészettudományi Karon általános irodalom és könyvtárszakon szerzett oklevelet. A szarajevói MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválnak volt az igazgatója. Dokumentumfilmeket készített, például a Csoda Boszniában című alkotást, továbbá zenei műsorokat és színházelőadásokat is rendezett nagy sikerrel. A Zlatko Topčić forgatókönyve alapján készült Remake c. film, amelyet ő rendezett, számos nemzetközi fesztiválon került bemutatásra, sőt több díjat nyert. Dino Mustafić előadásait az ex-Jugoszlávia jelentős színházi központjaiban, valamint Németországban, Egyiptomban, Olaszországban és más országokban szervezett fesztiválokon játszották. Ionesco, Mrożek, Molière, Coltes, Shakespeare, Wilder, Schwab, Villqist, Loher, Nick Wood és mások darabjait rendezte.

A Remake kiérdemelte a legjobb debütáns filmnek járó díjat, a legjobb színésznek járó díjat, a béke és kulturális megértés díját a San Franciscó-i Wine Country fesztiválon, az Egy jövő-különdíjat a Müncheni Filmfesztiválon, és győzött a Berniale Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Helver éjszakája (Helverova noć) az ő rendezésében a bosznia-hercegovinai színháztörténelemben a legtöbb díjjal kitüntetett előadás lett. 2016-ban rendezőként vitte el a díjat a Naša klasa c. produkcióért, amelyet a szarajevói 55 Kamaraszínház (Kamerni teatar 55) mutatott be az Új Várszínházi Fesztiválon.

A rendezőt a próba előtt a székvárosi előadás létrejöttéről kérdeztük.

Minek köszönhetjük, hogy ön rendezi A paravánokat az Újvidéki Színházban?

‒ Hosszabb ideje beszélgettünk az együttműködés lehetőségéről, arról, hogy melyik lenne a megfelelő dráma, amelyet én rendeznék Újvidéken. Közösen választottuk Jean Genet kultikus szövegét, amely nagyrészt korunk univerzális, aktuális témáit érinti. A viszonyunkat azokhoz a turbulens időkhöz, amelyekben forradalommal próbálják megváltoztatni a társadalmi rendet, amely igazságtalan gazdasági-politikai-szociális viszonyok következménye, emellett nagy akadályt jelent a kulturális kontextus meg nem értése.

A kritikusok A paravánok témájaként a háború őrületét emelik ki. Rendezőként ön mire helyezte a hangsúlyt az előadásban? 

‒ Arra törekedtem, hogy az előadásunk Genet poétikus világában mozogjon. Hogy az, ami nála rituális, szakrális, alkémikus, sőt mondjam „megváltói”, megnyilvánuljon az előadásban. Aki megélte a háborút, aki tanúja volt annak, az tudja, hogy a háború végzetes az emberi civilizáció számára. Ilyen értelemben mindent megtettem, hogy a produkcióval egy nagyon világos, háborúellenes üzenetet adjak. A darab szerzője nem hisz a hatalom erőszakos megdöntésében, mert az egyik társadalmi rendet felváltja egy másik. Igen szkeptikusan viszonyul azokhoz a változásokhoz, amelyekre fegyveres harcokkal kerül sor, mások iránti bűntények által, rombolások, pusztítások által.

Ilyen értelemben hiszem, hogy az előadásunk a színpadon Jean Genet nyelvén fog szólni a közönséghez. Az ő elképzelése mindig intrigáns, mert a szövegei által megérinti az erósz és a tanathosz közötti viszonyt. A szeretet, erotika, család és a tanathosz, a metafizikai világ közötti viszonyt, az utóbbi más perspektívából, valamilyen módon korrigálja, megérti ezt a világot.

Arra törekedtünk, hogy a zene, a képzőművészet és a mozgás szempontjából is eleget tudjunk tenni a szakrális színház és a teatralitás követelményeinek.

Az alkotócsapatunkban Željka Udovičić a dramaturg, Jasmina Holbus a díszletet, Blagoj Micevszki a jelmezeket tervezte. A koreográfia Miloš Isailović, az érdekes zenei dramaturgia pedig Irena Popović Dragović munkája. Az Újvidéki Színház társulatának színészei ‒ Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Elor Emina, Faragó Edit, Ferencz Ágota, Figura Terézia, Giricz Attila, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Kőrösi István, Krizsán Szilvia, László Judit, Magyar Attila, Mészáros Árpád, Német Attila, Ozsvár Róbert, Pongó Gábor, Simon Melinda, Sirmer Zoltán, Szalai Bence, Dienes Blanka ‒, valamint Molnár Zoltán újvidéki színész és Tóth Dániel f. h. játszanak az előadásban – mondta a rendező.