2024. április 25., csütörtök

Uránosz, az égisten jegyében

Ma kezdődik a tizenkilencedik VMTDK programsorozata

Az idei, sorrendben tizenkilencedik Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) ma, csütörtökön 12 órakor kezdődik a felvezető programként szolgáló Philos-műhelykonferenciával, amelyet az Újvidéki Egyetem rektorátusán tartanak részben online, részben élő formában. A konferencia a Philos folyóirat szerzői körének legújabb kutatásait foglalja össze.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A programban a következő szerzők és témák szerepelnek: Beke Ottó: Zavaros vizek és cserefolyamatok (Szimbólumok Kim Stanley Robinson New York 2140 című regényében), Tóth Johanna: A borderline személyiségzavar látens struktúrájának feltárása József Attila munkásságának felhasználásával, Slezák Lázár: Létezik-e, ami voltaképpen nincs? (A videojáték mint digitális kultúrahordozó médium), Deák Iréna (online): Fogalmi metaforák elemzése Vučić Aleksandar, Orbán Viktor és Merkel Angela beszédeiben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, Csányi Erzsébet: Ég és imagináció (Tolnai Ottó égreprezentációinak vizsgálatához), Pfeiffer Attila: Uralkodói látogatások a középkori Bácson, Grabovac Beáta, Jávor Rebeka: Puha készségek vajdasági magyar–szerb kétnyelvűeknél, Pápista Zsolt: Az integrált szemantikai szerep: Ágens-páciens, Oláh Tamás: Bibliai performerek és a sziklasír dobozszínpada.

Pénteken, november 27-én szintén a rektorátuson a VMTDK Art művészeti produkciók szemléje vetítésekből, kiállításokból, három zenei előadásból tevődik össze (a vírushelyzet miatti rendeletek betartása mellett) a következő beosztásban:

SZÍNHÁZMŰVÉSZET:

15.00–15.20 – Filmvetítés – Ágyas Ádám, Dupák Fanni, Gresák Lea, Hodik Annabella, Kőműves Csaba, Raikovich Viktória, Szabó Regina, Varga Benjámin (Újvidék), performance (témavezető Hernyák György): B612 (performance, kisfilm);

15.20–15.30 – Filmvetítés – Bartuc Éva, Csíkos Dániel, Lukács Ramóna, Simon Angéla, Szoboszlai Enikő Kitty, Török Gabriella (Újvidék), performance (rendezte Crnkovity Gabriella): Uránosz (performance, kisfilm).

15.30–16.00 – Same different – Gubik Korina önálló tárlata a rektorátusi előcsarnokban. A tárlatot mgr. Lázár Tibor nyitja meg.

16.00–16.30 – VMTDK-tárlat (a Rektorátus üvegpavilonja). Tárlatmegnyitó: mgr. Lázár Tibor képzőművész köszöntője, a kiállító alkotók rövid bemutatkozása.

KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁSOK:

Varga Valentin (Újvidék): Agnuth-egonuth; Ótos Annabella (Újvidék): Jel a földről; Turkály Emma (Újvidék): „Objet Féminin”; Ég az ég; Varga Emília (Újvidék): GJ 506 b; Szabados Zsófi (Újvidék): A levegő ritmusa; szürke bolygó.

16.30–17.00 – EGYÉB MŰVÉSZETI PROGRAMOK – ZENEMŰVÉSZET (a Rektorátus amfiteátruma):

Kiss Tamás (Újvidék), ének zongorakísérettel: Régi mesterek;

Fábián Valentin (Újvidék), nagybőgő: Johann Sebastian Bach: Csellószvitek 2.;

Kiss Tamás (Újvidék), ének zongorakísérettel: A jó és a rossz harca.

A Philos-konferencia és a VMTDK programja egészében a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat jegyében zajlik, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia fog össze minden év novemberében.

A 19. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia plenáris ülését és szekcióüléseit november 28-án, szombaton szervezik meg, online formában, a Nemzeti Tehetségprogram, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával. A megnyitó 9.30-kor kezdődik Kiss Tamás és Jenován Flórián alkalmi produkciójával, majd a köszöntők után az idei konferencia plenáris tanárelőadója, dr. Hózsa Éva egyetemi tanár Titokzatossá olvasták Csáthot címmel tart előadást. A plenáris tudományos diákköri ülésszak keretében, amely Bata Dórián és Sárkány Krisztina irányításával zajlik majd, Szeles Réka (Újvidék): Létesszencia az égbolt mögött – a hit, a fotográfia és az erotika korrelációi Bartis Attila A vége című regényében; Pásztor Lívia (Újvidék): A koronavírus ábrázolása a tömegmédiában: diskurzuselemzés magyar és angol hírlapok cikkeiben; Tóth Johanna (Újvidék): A borderline személyiségzavar látens struktúrájának feltárása József Attila munkásságának felhasználásával; Lőrincz Diána (Belgrád) pedig A β-adrenergikus receptorok génexpressziója a doxorubicinnal előidézett hipertrófikus kardiomiopátiánál címmel tart előadást. A plenáris ülésszak után a konferencia programja 13.30-tól 9 linken a szekcióülésekkel folytatódik, ugyanis az idei rendezvényre összesen 139 fiatal kutató és művész jelentkezett, így a VMTDK az idei konferenciával egyetemben eddig összesen 2347 résztvevő bemutatkozásának adott teret, nyilvános fórumot.

A rendezvény zárásaként ugyanezen a napon 19.30-tól kerül sor a Kristálygömb Díj átadására, amelyet idén dr. Pfeiffer Attila érdemelt ki, valamint a konferencia kiértékelésére, amelynek során a tudományos bizottság minden szekció esetében két kategóriában hirdeti ki a szekcióelsőket, valamint több különdíjat is kiosztanak majd.