2024. április 18., csütörtök

Tizenkilenc újságírót öltek meg Mexikóban az idén

Tizenkilenc újságírót öltek meg Mexikóban az idén, ami a legnagyobb éves szám az elmúlt évtizedben - közölte szerdán Alejandro Encinas emberi jogi miniszterhelyettes.

Fótó: MTI/EPA/EFE

Fótó: MTI/EPA/EFE

A szám több mint kétszerese az eddig becsültnek.
Mexikóban 138 újságírót öltek meg 2010 óta, az elmúlt három évben "jelentősen megnőtt" ezeknek a gyilkosságoknak a száma - jelentette ki a miniszterhelyettes Andrés Manuel López Obrador elnök sajtótájékoztatóján.
López Obrador 2018 decemberében történt hatalomra kerülése óta 38 újságírót öltek meg Mexikóban. "A mostani kormányzat ideje alatt elkövetett 38 gyilkosság mindössze öt százalékában született ítélet" - mondta Encinas.
Az áldozatok közül sokan bűnügyi történeteket követtek nyomon, és a feltételezések szerint gyakran a szervezett bűnözésnek estek áldozatul.
Mexikót a világ egyik legveszélyesebb országának tartják az újságírók számára. Több mint 420 újságíró áll jelenleg a 2012-ben létrehozott úgynevezett védelmi mechanizmus alatt. A védelemben részesülő újságírók közül azonban hatot így is meggyilkoltak az elmúlt négy évben.