2022. január 27., csütörtök

Tízezreket evakuáltak Indiában egy ciklon miatt

Tízezreket evakuáltak otthonaikból az indiai hatóságok azután, hogy a Nivar névre keresztelt ciklon szerdán elmozdult a Bengáli-öböl felől India délkeleti partjai felé - közölték tisztségviselők.

Az indiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Nivar helyi idő szerint szerda éjfélkor vagy csütörtök hajnalban érkezik meg a Tamil Nádu állambeli Mamallapuram és Puduccseri szövetségi terület közé. Mamallapuram mintegy 60 kilométerre található Tamil Nádu székhelyétől, Csennaitól, India egyik legfőbb nagyvárosi területétől.
A meteorológusok szerint a "nagyon súlyos" Nivar rendkívül heves esőzéseket és óránként 120-130 kilométeres sebességű szeleket válthat ki, de akár óránként 145 kilométeres sebességű széllökéseket is. "Becslések szerint 125 ezer embert szállásoltunk el menedékhelyeinken szerda estére. Sokat közülük a hatóságok vittek oda, míg mások önként menekültek el otthonaikból a ciklonra vonatkozó figyelmeztetés hallatán" - mondta a dpa német hírügynökségnek telefonon a Tamil Nádu állambeli katasztrófavédelmi biztos, D. Dzsagannáthan.
Puduccseriben további kétezer embert szállásoltak el menedékhelyekre.
A helyi önkormányzatokat figyelmeztették, és óva intették a halászokat attól, hogy kihajózzanak a tengerre. Narendra Modi indiai miniszterelnök minden lehetséges támogatásról biztosította a helyi kormányzatokat.
Tamil Nádu állam vezetése lezárta a repülőteret szerda estétől csütörtök reggelig, és felfüggesztette a buszjáratok közlekedését - mondta Dzsagannáthan. Az NDTV indiai televíziós csatorna szerint a hatóságok leeresztették a felgyülemlett vizet a Csennaion kívüli Csembarambakkam nevű tóból.
Körülbelül ezer katasztrófavédelmi illetékest vezényeltek Tamil Náduba, Puduccseribe és a szomszédos Ándhra Prades államba, hadihajókat, repülőgépeket és mentőcsapatokat helyeztek készültségbe.
A Bengáli-öböl felett április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok, amelyek széleskörű pusztítást visznek véghez és áradásokat okoznak az indiai partvidéken. Az Odisa nevű szuperciklon pusztításában 1999-ben mintegy tízezren vesztették életüket, és 15 millióan váltak hajléktalanná.
A térséget legutóbb sújtó, Amphanra keresztelt szuperciklon - amely végigsöpört a kelet-indiai partvidéken, köztük Kolkata városán és a szomszédos Bangladesen - pusztításában legalább százan vesztették életüket, és milliók maradtak áram nélkül.