2024. április 19., péntek

Brnabić: A kormány kész arra, hogy felgyorsítsa a reformok végrehajtását

Szerbia kormánya készen áll a reformok végrehajtásának felgyorsítására, hogy megmutassa, az EU-tagság felé vezető út az ország legfontosabb külpolitikai prioritása – jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő, az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetője, Sam Fabrizi és a tagállamok nagyköveteivel folytatott beszélgetés során.

Ana Brnabić arról tájékoztatta az EU-tagállamok nagyköveteit, hogy Szerbia továbbra is nagy erőbefektetéssel dolgozik a reformok végrehajtásán a jogállamiság és az igazságügy területén.

A találkozó résztvevői hangsúlyozták az emberjogi, kisebbségügyi és társadalmi dialógusügyi minisztérium megalakulásának fontosságát, mivel az jelentős szerepet vállal a társadalmi párbeszéd megteremtésében.  

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Szerbia igyekszik eleget tenni az uniós elvárásoknak, elfogadja annak működési elveit és az elkövetkező időszakban pozitív jelzést vár az Uniótól. Reményének adott hangot, hogy a közeljövőben lehetőség nyílik új fejezetek megnyitására is, amelyekre Szerbia teljes mértékben készen áll.

Sam Fabrizi és a tagállamok nagykövetei üdvözölték a kormány erőfeszítéseit, hogy végrehajtsa az Európai Bizottság jelentésében megfogalmazott javaslatokat.

Fabrizi elismerését fejezték ki, amiért Szerbia a nehéz körülmények ellenére is megőrízte gazdasági stabilitását, ugyanakkor kiemelte, az EU teljes mértékben a régió mellett áll a járványhelyzetben, és továbbra is keresi a segítségnyújtás csatornáit.